Нови закон у Српској могао би довести до повећања цијене струје

13.06.2020. 13:27
1
ИЗВОР: Fena

У Републици Српској би ускоро требало да буде усвојен нови Закон о електричној енергији, с циљем усклађивања с одговарајућим директивама Европске уније и додатном либерализацијом тржишта, а могло би доћи и до поскупљења струје.

У том случају, како се додаје, очекује се улазак на тржиште нових привредних субјеката, што ће се одразити на јавне приходе РС, положај зависних предузећа која послују у оквиру Мјешовитог холдинга “Електропривреде РС“, те повећање конкурентности и стандарда услуга на унутрашњем тржишту електричне енергије.

– Према тренутној ситуацији, пословање на потпуно тржишним принципима би могло довести до повећања цијена за електричну енергију у РС, имајући у виду ниже нивое цијена електричне енергије у РС у односу на велепродајне – тржишне цијене и на цијене електричне енергије у ближем и даљем окружењу – наводи се у предложеном закону.

Како се прецизира, повећање цијена електричне енергије у мањој мјери би се негативно одразило на конкурентност привреде, с обзиром на обим у коме електрична енергија учествује у трошковима пословања (од један до три посто у укупним трошковима пословања код највећег дијела привреде). Приједлог закона о електричној енергији у РС допуњен је са два нова члана, којима је прецизно одређен енергетски заштићен купац као социјално угрожен крајњи купац, као и обезбјеђење средстава за заштиту његових права, те прописивање услова за стицање статуса енергетски заштићеног купца. Што се тиче утицаја на јавне буџете, обрађивач наводи да ће Приједлог закона утицати на издвајање средстава из буџета за остваривање права енергетски заштићених купаца, а процјена је да ће за провођење програма субвенције на годишњем нивоу бити потребно обезбиједити око 12 милиона КМ.

Актуелни закон у РС није усклађен са захтјевима директива за електричну енергију такозваног Трећег пакета. Иако су у Српској направљени почетни кораци, динамика постепеног отварања тржишта до сада је текла споро и у ограниченом обиму, те се показало како је врло тешко пронаћи адекватан пут за реорганизацију “Електропривреде РС“, наведено је у предложеном закону.

Предлагач наводи да нови закон уважава обавезе из директива које се односе на ниво надлежности РС, међутим, како се додаје, потпуна примјена одредби директива захтијева и значајну измјену регулативе на нивоу БиХ.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    srbin 13.06.2020. 16:10
    Jbm.majku i el.distribuciji i telekomu a i vodovodu...itd.A smjesne drzave brate mili...
Повезане вијести
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Ухапшено седам лица због дјечије порнографије Ухапшено седам лица због дјечије порнографије
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    21h 46m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    12h 16m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    20h 39m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    11h 57m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    17h 8m
    0