Нови детаљи истраге: Монструми из „Крокуса“ убијали за 1.250 евра

25.03.2024. 18:30
0
ИЗВОР: informer.rs

Двојица терориста који су учествовали у нападу на концертну салу Крокус у Москви вјероватно су добили инструкције кад су путовали у Турску док су остали регрутовани на територији Русије!

Известија, позивајући се на извор из истраге, наводи да је хонорар од 500.000 рубаља, који је један од терориста поменуо током испитивања, заправо новац који је обећан цијелој групи, а не појединцу.

- Група се не може назвати организованом терористичком ћелијом у класичном смислу јер није постојала у оквиру неке структуре. Формирана је буквално неколико недјеља прије терористичког напада - објаснио је извор.

За напад су, према његовим ријечима, одабрани људи за које се раније није знало да су привржени радикалном исламу тако да је специјалним службама било тешко да спријече терористички напад у фази припреме.

- Истрага показују да су се осумњичени састали прије око три-четири недјеље. Нема доказа о њиховој повезаности са радикалним исламистичким групама на друштвеним мрежама - додаје извор.

Известија наводи да су нападачи вјероватно случајно одабрани и да су били опсједнути недостатком новца и радикализовани од стране налогодавца.

Непосредне припреме почеле су неколико недјеља пре напада.

Шамсудин Фаридуни, један од осумњичених, стигао је 4. марта из Турске у Русију, а већ 7. марта је виђен у „Крокусу“. Тог дана је у дворани био концерт италијанског тенора Алесандра Сафине и терориста је очигледно проучавао распоред у згради и локацију безбједносних пунктова.

До тада су вјероватно били регрутовани и остали нападачи.

Слика

Фото: Printscreen/ Телеграм/ Спутник

Најмлађи од њих, Мухамедсобир Фајзов, који има 19 година, живио је годинама у Иванову и радио као стилиста у козметичким салонима. Медији наводе да је ишао у теретану и тренирао кик-бокс. Изненада је дао отказ у фризерском салону крајем јануара и изгубио му се сваки траг. Испоставило се да је већ од фебруара живио у хостелу у Москви са Фаридунијем док их је трећи члан групе Далерјон Мирзоев посјећивао. За сада нема детаљнијих информација о четвртом осумњиченом Рачабализоди Муродалију.

Врбовање је према свједочењима осумњичених извршено на каналу вехабијских проповиједника на Телеграму.

- Слушао сам лекцију проповијодника на Телеграму. Онда ми је писао његов помоћник, понудио ми је новац, 500.000 рубаља - рекао је Шамсудин Фаридуни током испитивања и додао да му је 250.000 пребачено као аванс.

Терористи су упали у „Крокус“ у петак мало прије почетка концерта.

Познато је да су се први пуцњи зачули око 20 сати након што је бијели аутомобил "рено" улетио на паркинг тржног центра. Најмање двојица су имала ранчеве у којима је био бензин којим су касније запалили концертну дворану.

- Свратили су на бензинску пумпу прије напада и сипали бензин у пластичне флаше. Бензин су искористили да запале салу - рекао је добро обавијештени извор за Известију.

Слика

Фото: Телеграм

Већ на улазу су отворили ватру на посјетиоце. У 20.03 су ушли у салу за концерт. Једни су пуцали на људе, а други су на неколико мјеста одједном поливали столице бензином.

Остали су у холу наредних десетак минута након чега су напустили зграду и одвезли се истим аутомобилом. Возило је заустављено неких 400 километара даље у региону Брјанска. Двојица осумњичених су одмах приведени док су остали побјегли у шумски појас.

За њихово хватање организована је специјална операција у којој је учествовало до 300 војних лица и полицајаца. Један од терориста скинут је са дрвета гдје се надао да ће се сакрити док су другог пси трагачи открили у жбуњу.

Коментари 0
Повезане вијести
Игре БРИКС: Џудисткиња Лана Бјелица дошла до бронзе, друге данас за Српску Игре БРИКС: Џудисткиња Лана Бјелица дошла до бронзе, друге данас за Српску
Лана Бјелица на БРИКС играма у Русији Лана Бјелица на БРИКС играма у Русији
Марина Куртеш носила заставу на отварању БРИКС игара: "Било је величанствено" Марина Куртеш носила заставу на отварању БРИКС игара: "Било је величанствено"
Најчитаније
 • Годишњица смрти Мике Антића - "Ако ти јаве: умро сам, не веруј то не умем“
  1h 50m
  0
 • Одржана ванредна скупштина Џудо савеза Републике Српске: Живко Милијаш изабран за предсједника
  21h 8m
  1
 • Шта је Србији потребно да са два бода прође даље?
  22h 26m
  0
 • Требињци уловили сома на Билећком језеру, дужине скоро два метра
  14h 43m
  2
 • Најбржи начин да расхладите аутомобил који је био паркиран на сунцу
  23h 6m
  0