Novi detalji istrage: Monstrumi iz „Krokusa“ ubijali za 1.250 evra

25.03.2024. 18:30
0
IZVOR: informer.rs

Dvojica terorista koji su učestvovali u napadu na koncertnu salu Krokus u Moskvi vjerovatno su dobili instrukcije kad su putovali u Tursku dok su ostali regrutovani na teritoriji Rusije!

Izvestija, pozivajući se na izvor iz istrage, navodi da je honorar od 500.000 rubalja, koji je jedan od terorista pomenuo tokom ispitivanja, zapravo novac koji je obećan cijeloj grupi, a ne pojedincu.

- Grupa se ne može nazvati organizovanom terorističkom ćelijom u klasičnom smislu jer nije postojala u okviru neke strukture. Formirana je bukvalno nekoliko nedjelja prije terorističkog napada - objasnio je izvor.

Za napad su, prema njegovim riječima, odabrani ljudi za koje se ranije nije znalo da su privrženi radikalnom islamu tako da je specijalnim službama bilo teško da spriječe teroristički napad u fazi pripreme.

- Istraga pokazuju da su se osumnjičeni sastali prije oko tri-četiri nedjelje. Nema dokaza o njihovoj povezanosti sa radikalnim islamističkim grupama na društvenim mrežama - dodaje izvor.

Izvestija navodi da su napadači vjerovatno slučajno odabrani i da su bili opsjednuti nedostatkom novca i radikalizovani od strane nalogodavca.

Neposredne pripreme počele su nekoliko nedjelja pre napada.

Šamsudin Fariduni, jedan od osumnjičenih, stigao je 4. marta iz Turske u Rusiju, a već 7. marta je viđen u „Krokusu“. Tog dana je u dvorani bio koncert italijanskog tenora Alesandra Safine i terorista je očigledno proučavao raspored u zgradi i lokaciju bezbjednosnih punktova.

Do tada su vjerovatno bili regrutovani i ostali napadači.

Slika

Foto: Printscreen/ Telegram/ Sputnik

Najmlađi od njih, Muhamedsobir Fajzov, koji ima 19 godina, živio je godinama u Ivanovu i radio kao stilista u kozmetičkim salonima. Mediji navode da je išao u teretanu i trenirao kik-boks. Iznenada je dao otkaz u frizerskom salonu krajem januara i izgubio mu se svaki trag. Ispostavilo se da je već od februara živio u hostelu u Moskvi sa Faridunijem dok ih je treći član grupe Dalerjon Mirzoev posjećivao. Za sada nema detaljnijih informacija o četvrtom osumnjičenom Račabalizodi Murodaliju.

Vrbovanje je prema svjedočenjima osumnjičenih izvršeno na kanalu vehabijskih propovijednika na Telegramu.

- Slušao sam lekciju propovijodnika na Telegramu. Onda mi je pisao njegov pomoćnik, ponudio mi je novac, 500.000 rubalja - rekao je Šamsudin Fariduni tokom ispitivanja i dodao da mu je 250.000 prebačeno kao avans.

Teroristi su upali u „Krokus“ u petak malo prije početka koncerta.

Poznato je da su se prvi pucnji začuli oko 20 sati nakon što je bijeli automobil "reno" uletio na parking tržnog centra. Najmanje dvojica su imala rančeve u kojima je bio benzin kojim su kasnije zapalili koncertnu dvoranu.

- Svratili su na benzinsku pumpu prije napada i sipali benzin u plastične flaše. Benzin su iskoristili da zapale salu - rekao je dobro obaviješteni izvor za Izvestiju.

Slika

Foto: Telegram

Već na ulazu su otvorili vatru na posjetioce. U 20.03 su ušli u salu za koncert. Jedni su pucali na ljude, a drugi su na nekoliko mjesta odjednom polivali stolice benzinom.

Ostali su u holu narednih desetak minuta nakon čega su napustili zgradu i odvezli se istim automobilom. Vozilo je zaustavljeno nekih 400 kilometara dalje u regionu Brjanska. Dvojica osumnjičenih su odmah privedeni dok su ostali pobjegli u šumski pojas.

Za njihovo hvatanje organizovana je specijalna operacija u kojoj je učestvovalo do 300 vojnih lica i policajaca. Jedan od terorista skinut je sa drveta gdje se nadao da će se sakriti dok su drugog psi tragači otkrili u žbunju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u momentalnu smrt Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u mom...
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    2h 47m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    21h 9m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    22h 24m
    1
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    18h 17m
    0
  • Skupština Džudo saveza Srpske bez kvoruma
    21h 23m
    1