Нови карантин би смањио плате и пензије

15.10.2020. 21:42
0
ИЗВОР: Srpskainfo

Чињеница да имамо повећање броја заражених новим вирусом корона у Српској и све више хоспитализованих пацијената, те да нам временски услови не иду на руку, намеће питање за којим мјерама ће надлежни да посегну.

Званично су на снази епидемиолошке мјере које се примјењују већ дуже вријеме, али је Штаб за ванредне ситуације наредио општинама и градовима да донесу ригорозније мјере уколико се епидемиолошка ситуација на територији њихове локалне заједнице погорша.

Међутим, велики дио јавности је убијеђен да ће послије локалних избора, који су заказани за 15. новембар, услиједити поновно “закључавање”. Да ли би наша економија издржала идентичне или сличне мјере као оне из марта, априла и маја, односно какве би биле посљедице поновно затварање појединих дјелатности и ограниченог кретања људи?

Пад БДП

Само је у другом кварталу ове године, док су на снази биле рестриктивне мјере, бруто домаћи производ Републике Српске пао 6,7 одсто.

– Још једно велико затварање објеката и школа, по мојој процјени, имало би такве посљедице да буџет РС не би могао да одржава ликвидност потрошње на овом нивоу. Потрошња би морала бити смањена, да ли кроз смањене подстицаје пољопривреди или мање пензије и плате – оцјењује за Српскаинфо Миленко Крајишник, предсједник Фискалног савјета РС и декан Економског факултета Бањалука.

Сматра да је затварање економије врло опасно, и због привреде и самих јавних финансија.

– У цијелој Европи стопа заражених је све већа и биљеже се рекордни бројеви. Међутим, нисам видио да је иједна земља посегла за драстичним мјерама, чак и оне богате. Свјесни су да је то веома опасно – наглашава Крајишник.

Субвенције

Власти у Босни и Херцеговини су на самом почекту епидемије новог вируса корона биле приморане да се задуже код Међународног монетарног фонда, који је за потребе ентитеских буџета пласирао кредит од 330 милиона евра. Од тога у буџет Српске иде 38 одсто.

У вријеме епидемије у Републици Српској је за санирање посљедица короне исплаћено привреди више од 151 милион КМ до краја септембра, од чега из Компензационог фонда 33,3 милиона, а из Фонда солидарности око 118,2 милиона КМ.

Углавном је ријеч о исплати најнижих бруто плата запосленима у фирмама које су биле затворене два и по мјесеца по наредби Штаба, али и запосленима у дјелатностима које трпе посљедице због мањег промета.

Представници ММФ кажу да ће ускоро изаћи с ревидираним прогнозама за економију БиХ, односно да ће њихове нове процјене бити да ће БДП ове године пасти за више од пет одсто.

Погоршање

Истовремено, епидемиолошка ситуација у цијелој БиХ се погоршава.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић каже да је епидемиолошка ситуација у Српској неповољна и да је омјер заражених отприлике како на почетку августа.

– Свјесни смо животних дешавања и животних проблема, али за очување здравља и поштовање прописаних мјера нема оправдања – рекао је Шеранић.

Епидемиолози Института за јавно здравство РС, који Републичком штабу за ванредне ситуације предлажу мјере, кажу да се у овако  погоршаној епидемиолошкој ситуацији бира начин борбе против ширења заразе.

– Не желимо опет потпуно затварање и зато морамо наћи неки средњи пут, неким ограничењима – каже епидемиолог Јела Аћимовић.

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Ухапшено седам лица због дјечије порнографије Ухапшено седам лица због дјечије порнографије
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 23m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    17h 47m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    13h 16m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    4h 53m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    4h 34m
    0