Нови напредак Универзитета у Источном Сарајеву на Вебометрикс ранг листи

12.09.2023. 11:41
1
ИЗВОР: katera.news

Универзитет у Источном Сарајеву, према најновијим подацима свјетске Вебометрикс ранг-листе универзитета, остварио је нови напредак. У односу на извјештај из јануара 2023. године Универзитет је напредовао за 190 мјеста и сада се налази на 980. мјесту, односно у првих 10% универзитета у свијету.

Међу европским универзитетима, Универзитет у Источном Сарајеву се налази на високом 980. мјесту.

Из Универзитета саопштили су да је ово најбоља позиција коју је Универзитет остварио на Вебометрикс ранг-листи од када је први пут уврштен, наглашавајући да рангирање обухвата више од 31.000 универзитета из више од 200 земаља свијета.

Вебометрикс је свјетски призната ранг-листа универзитета коју два пута годишње ажурира Сајберметрикс лабораторија која ради при државном Шпанском националном истраживачком савјету. Рангирање је први пут спроведено 2004. године и од тада се спроводи два пута годишње.

Приликом рангирања се у обзир узимају три индикатора: видљивост универзитета (50% ранга, односи се на број екстерних линкова универзитета), отвореност (10% ранга; односи се на цитираност истраживача) и изврсност у научноистраживачком раду (40% ранга, односи се на цитираност научно-истраживачких радова)

Први на листи у свијету су Универзитет Харвард, Универзитет Стенфорд и Масачусетски институт за технологију, док у Европи, листу предводе Универзитет Оксфорд, Кембриџ и УЦЛ Универзитетски колеџ у Лондону.  

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Ma bravo! 12.09.2023. 12:25
    Ako ovako nastave eto njih za 10 godina među prvih 10 u svijetu. Svaka čast.
Повезане вијести
Руски студенти у посјети дописништву агенције СРНА у Источном Сарајеву Руски студенти у посјети дописништву агенције СРНА у Источном Сарајеву
Имају факултетску диплому, а незапослени: Које струке имају највећи број незапослених Имају факултетску диплому, а незапослени: Које струке имају највећи број незапослених
Факултети срезали уписне квоте Факултети срезали уписне квоте
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    15h 40m
    10
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    22h 21m
    13
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    2h 44m
    1
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    14h 28m
    0
  • На аеродрому откривена врећа са змијама у панталонама путника
    12h 55m
    0