Нови напредак Универзитета у Источном Сарајеву на Вебометрикс ранг листи

12.09.2023. 11:41
1
ИЗВОР: katera.news

Универзитет у Источном Сарајеву, према најновијим подацима свјетске Вебометрикс ранг-листе универзитета, остварио је нови напредак. У односу на извјештај из јануара 2023. године Универзитет је напредовао за 190 мјеста и сада се налази на 980. мјесту, односно у првих 10% универзитета у свијету.

Међу европским универзитетима, Универзитет у Источном Сарајеву се налази на високом 980. мјесту.

Из Универзитета саопштили су да је ово најбоља позиција коју је Универзитет остварио на Вебометрикс ранг-листи од када је први пут уврштен, наглашавајући да рангирање обухвата више од 31.000 универзитета из више од 200 земаља свијета.

Вебометрикс је свјетски призната ранг-листа универзитета коју два пута годишње ажурира Сајберметрикс лабораторија која ради при државном Шпанском националном истраживачком савјету. Рангирање је први пут спроведено 2004. године и од тада се спроводи два пута годишње.

Приликом рангирања се у обзир узимају три индикатора: видљивост универзитета (50% ранга, односи се на број екстерних линкова универзитета), отвореност (10% ранга; односи се на цитираност истраживача) и изврсност у научноистраживачком раду (40% ранга, односи се на цитираност научно-истраживачких радова)

Први на листи у свијету су Универзитет Харвард, Универзитет Стенфорд и Масачусетски институт за технологију, док у Европи, листу предводе Универзитет Оксфорд, Кембриџ и УЦЛ Универзитетски колеџ у Лондону.  

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Ma bravo! 12.09.2023. 12:25
  Ako ovako nastave eto njih za 10 godina među prvih 10 u svijetu. Svaka čast.
Повезане вијести
Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину
Руски студенти у посјети дописништву агенције СРНА у Источном Сарајеву Руски студенти у посјети дописништву агенције СРНА у Источном Сарајеву
Имају факултетску диплому, а незапослени: Које струке имају највећи број незапослених Имају факултетску диплому, а незапослени: Које струке имају највећи број незапослених
Најчитаније
 • Сјећање на Предрага Пекија Ласицу: Човјек побједничког кова
  13h 18m
  7
 • Посљедњи поздрав Ксенији од школских другара и наставника из Невесиња
  3h 13m
  0
 • Пренос утакмице Србија – Данска на Тргу Републике Србије
  10h 42m
  1
 • Џудо савез Републике Српске: Ванредна скупштина није сазвана у складу са законом и статутом
  8h 43m
  0
 • Ухапшено лице које је управљало рингишпилом
  11h 55m
  0