Novi napredak Univerziteta u Istočnom Sarajevu na Vebometriks rang listi

12.09.2023. 11:41
1
IZVOR: katera.news

Univerzitet u Istočnom Sarajevu, prema najnovijim podacima svjetske Vebometriks rang-liste univerziteta, ostvario je novi napredak. U odnosu na izvještaj iz januara 2023. godine Univerzitet je napredovao za 190 mjesta i sada se nalazi na 980. mjestu, odnosno u prvih 10% univerziteta u svijetu.

Među evropskim univerzitetima, Univerzitet u Istočnom Sarajevu se nalazi na visokom 980. mjestu.

Iz Univerziteta saopštili su da je ovo najbolja pozicija koju je Univerzitet ostvario na Vebometriks rang-listi od kada je prvi put uvršten, naglašavajući da rangiranje obuhvata više od 31.000 univerziteta iz više od 200 zemalja svijeta.

Vebometriks je svjetski priznata rang-lista univerziteta koju dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija koja radi pri državnom Španskom nacionalnom istraživačkom savjetu. Rangiranje je prvi put sprovedeno 2004. godine i od tada se sprovodi dva puta godišnje.

Prilikom rangiranja se u obzir uzimaju tri indikatora: vidljivost univerziteta (50% ranga, odnosi se na broj eksternih linkova univerziteta), otvorenost (10% ranga; odnosi se na citiranost istraživača) i izvrsnost u naučnoistraživačkom radu (40% ranga, odnosi se na citiranost naučno-istraživačkih radova)

Prvi na listi u svijetu su Univerzitet Harvard, Univerzitet Stenford i Masačusetski institut za tehnologiju, dok u Evropi, listu predvode Univerzitet Oksford, Kembridž i UCL Univerzitetski koledž u Londonu.  

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Ma bravo! 12.09.2023. 12:25
  Ako ovako nastave eto njih za 10 godina među prvih 10 u svijetu. Svaka čast.
Povezane vijesti
Ovo je cijena školarine na fakultetima u Srpskoj za akademsku 2024/25. godinu Ovo je cijena školarine na fakultetima u Srpskoj za akademsku 2024/25. godinu
Ruski studenti u posjeti dopisništvu agencije SRNA u Istočnom Sarajevu Ruski studenti u posjeti dopisništvu agencije SRNA u Istočnom Sarajevu
Imaju fakultetsku diplomu, a nezaposleni: Koje struke imaju najveći broj nezaposlenih Imaju fakultetsku diplomu, a nezaposleni: Koje struke imaju najveći broj nezaposlenih
Najčitanije
 • Obilježena krsna slava i 34 godine postojanja Srpske demokratske stranke (FOTO)
  17h 48m
  0
 • Nije dolazio na posao šest godina, otkrili ga kad je trebao dobiti nagradu
  22h 30m
  1
 • Sokolac: Od danas redukcija vode
  16h 30m
  5
 • Opštinski odbor SDS Istočno Novo Sarajevo proslavio krsnu slavu (FOTO)
  16h 43m
  0
 • Haos na Zrću: Turisti pretrpjeli teške povrede
  14h 30m
  0