Нови проблеми потресају „Шуме Српске“

11.10.2024. 17:37
0
ИЗВОР: capital.ba

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде наложило је јавном предузећу „Шуме Републике Српске“ да провјери квалитет теренских радова на изради шумско-привредне основе (ШПО) за подручје општине Рудо и уколико утврди неправилности да предузме мјере против одговорних, потврђено је за “Капитал“.

На неправилности у теренском раду приликом узимања података за израду ШПО за шумско-привредно подручје „Руђанско“ указао је шумарски инжењер Предраг Милошевић, запослен у Истраживачко развојном и пројектном центру (ИРПЦ) „Шума РС“.

Милошевић је у допису упућеном ресорном министарству, између осталог, навео да су подаци узимани неправилно и без одговарајућег теренског рада због чега су неупотребљиви за израду планова за газдовање и саме ШПО.

Овај инжењер који је задужен за текстуалну израду, односно писање наведене ШПО изнио је низ замјерки на начин и квалитет узимања таксационих елемената који служе за израду ШПО.

Милошевић је, како наводи у допису, још почетком августа са неправилностима које је примијетио упознао координатора за израду ШПО у шумском газдинству Рудо, затим директора тог шумског газдинства, као и директора ИРПЦ-а. Пошто није било никакве реакције о свему је обавијестио ресорно министарство које је „Шумама РС“ наложило провјеру његових навода.

- Министарство је наложило јавном предузећу да се изврше провјере навода везаних за квалитет извођења теренских радова и предузму све неопходне радње и процедуре у складу са Законом о шумама и Правилником о изради шумскопривредне основе. Уколико се утврде неправилности у раду, наложено је да се исте отклоне и предузму мјере против одговорних лица и да се писани извјештај достави министарству - наводи се у одговору министарства на питања Капитала.

У одговору на наша питања, ресорно министарство је потврдило да је почетком септембра добило допис од Предрага Милошевића, не наводећи да ли је добило и писани извјештај из “Шума РС”, али Капитал сазнаје да је добило још један допис инжењера Предрага Милошевића у којем је изнио низ замјерки и на послове контроле и надзора над израдом ШПО који је спровела фирма „Шума план“.

Он је у новом допису прецизирао да није контролисано ниједно од одјељења у којима је примијетио неправилности и упознао ресорно министарство.

- Ако је овакав надзор био и до сада, без обзира на то ко га је радио, и ако се овако настави и убудуће, онда нам не требају ни програми, ни смјернице, ни основе, нити било какви планови - закључио је Милошевић.

Подсјећамо, Капитал је почетком фебруара ове године открио да шумска газдинства „Зеленгора-Калиновик“, „Трескавица-Трново“, „Добој-Добој“ и „Мајевица-Лопаре“ немају важеће шумско-привредне основе.

Након тога, шумарска инспекција је изашла у контролу и потврдила наше наводе, због чега су издали рјешења о забрани редовне сјече у наведена четири газдинства. Ти проблеми у међувремену су ријешени, али сада се поставља питање квалитета израђених ШПО.

Да проблема у „Шумама“ не мањка видјело се и недавно када су ухапшени бивши директор овог предузећа Славен Гојковић, те в.д. директора ШГ “Сјемећ” Младен Лакић, в.д. директора ШГ “Панос” Лазо Чаркић, те Јанко Голијанин, бивши први човјек ШГ “Височник“ као и в.д. директора ШГ “Романија” Страхиња Башевић. Међутим, сви они су врло брзо пуштени на слободу.

Коментари 0
Повезане вијести
Суд одбио жалбу Тужилаштва - Башевић, Гојковић и Голијанин остају на слободи Суд одбио жалбу Тужилаштва - Башевић, Гојковић и Голијанин остају на слободи
Новитовић добио директорску фотељу у „Шумама Српске“ Новитовић добио директорску фотељу у „Шумама Српске“
Радници „Шума Српске“ траже веће плате или иду у штрајк Радници „Шума Српске“ траже веће плате или иду у штрајк
Најчитаније
  • Преминула новинарка Зорица Кусмук
    7h 57m
    2
  • Угашена четири млада живота у БиХ
    10h 47m
    0
  • Ускоро почиње зимско рачунање времена – спавање сат дуже
    22h 31m
    1
  • Сраман чин: Црвени крст раздваја људе који су у социјалној потреби
    9h 15m
    2
  • Деманти поводом текста „Сраман чин: Црвени крст раздваја људе који су у социјалној потреби“
    7h 9m
    2