Novi problemi potresaju „Šume Srpske“

11.10.2024. 17:37
0
IZVOR: capital.ba

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede naložilo je javnom preduzeću „Šume Republike Srpske“ da provjeri kvalitet terenskih radova na izradi šumsko-privredne osnove (ŠPO) za područje opštine Rudo i ukoliko utvrdi nepravilnosti da preduzme mjere protiv odgovornih, potvrđeno je za “Kapital“.

Na nepravilnosti u terenskom radu prilikom uzimanja podataka za izradu ŠPO za šumsko-privredno područje „Ruđansko“ ukazao je šumarski inženjer Predrag Milošević, zaposlen u Istraživačko razvojnom i projektnom centru (IRPC) „Šuma RS“.

Milošević je u dopisu upućenom resornom ministarstvu, između ostalog, naveo da su podaci uzimani nepravilno i bez odgovarajućeg terenskog rada zbog čega su neupotrebljivi za izradu planova za gazdovanje i same ŠPO.

Ovaj inženjer koji je zadužen za tekstualnu izradu, odnosno pisanje navedene ŠPO iznio je niz zamjerki na način i kvalitet uzimanja taksacionih elemenata koji služe za izradu ŠPO.

Milošević je, kako navodi u dopisu, još početkom avgusta sa nepravilnostima koje je primijetio upoznao koordinatora za izradu ŠPO u šumskom gazdinstvu Rudo, zatim direktora tog šumskog gazdinstva, kao i direktora IRPC-a. Pošto nije bilo nikakve reakcije o svemu je obavijestio resorno ministarstvo koje je „Šumama RS“ naložilo provjeru njegovih navoda.

- Ministarstvo je naložilo javnom preduzeću da se izvrše provjere navoda vezanih za kvalitet izvođenja terenskih radova i preduzmu sve neophodne radnje i procedure u skladu sa Zakonom o šumama i Pravilnikom o izradi šumskoprivredne osnove. Ukoliko se utvrde nepravilnosti u radu, naloženo je da se iste otklone i preduzmu mjere protiv odgovornih lica i da se pisani izvještaj dostavi ministarstvu - navodi se u odgovoru ministarstva na pitanja Kapitala.

U odgovoru na naša pitanja, resorno ministarstvo je potvrdilo da je početkom septembra dobilo dopis od Predraga Miloševića, ne navodeći da li je dobilo i pisani izvještaj iz “Šuma RS”, ali Kapital saznaje da je dobilo još jedan dopis inženjera Predraga Miloševića u kojem je iznio niz zamjerki i na poslove kontrole i nadzora nad izradom ŠPO koji je sprovela firma „Šuma plan“.

On je u novom dopisu precizirao da nije kontrolisano nijedno od odjeljenja u kojima je primijetio nepravilnosti i upoznao resorno ministarstvo.

- Ako je ovakav nadzor bio i do sada, bez obzira na to ko ga je radio, i ako se ovako nastavi i ubuduće, onda nam ne trebaju ni programi, ni smjernice, ni osnove, niti bilo kakvi planovi - zaključio je Milošević.

Podsjećamo, Kapital je početkom februara ove godine otkrio da šumska gazdinstva „Zelengora-Kalinovik“, „Treskavica-Trnovo“, „Doboj-Doboj“ i „Majevica-Lopare“ nemaju važeće šumsko-privredne osnove.

Nakon toga, šumarska inspekcija je izašla u kontrolu i potvrdila naše navode, zbog čega su izdali rješenja o zabrani redovne sječe u navedena četiri gazdinstva. Ti problemi u međuvremenu su riješeni, ali sada se postavlja pitanje kvaliteta izrađenih ŠPO.

Da problema u „Šumama“ ne manjka vidjelo se i nedavno kada su uhapšeni bivši direktor ovog preduzeća Slaven Gojković, te v.d. direktora ŠG “Sjemeć” Mladen Lakić, v.d. direktora ŠG “Panos” Lazo Čarkić, te Janko Golijanin, bivši prvi čovjek ŠG “Visočnik“ kao i v.d. direktora ŠG “Romanija” Strahinja Bašević. Međutim, svi oni su vrlo brzo pušteni na slobodu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sud odbio žalbu Tužilaštva - Bašević, Gojković i Golijanin ostaju na slobodi Sud odbio žalbu Tužilaštva - Bašević, Gojković i Golijanin ostaju na slobodi
Novitović dobio direktorsku fotelju u „Šumama Srpske“ Novitović dobio direktorsku fotelju u „Šumama Srpske“
Radnici „Šuma Srpske“ traže veće plate ili idu u štrajk Radnici „Šuma Srpske“ traže veće plate ili idu u štrajk
Najčitanije
  • Preminula novinarka Zorica Kusmuk
    7h 51m
    2
  • Ugašena četiri mlada života u BiH
    10h 41m
    0
  • Uskoro počinje zimsko računanje vremena – spavanje sat duže
    22h 25m
    1
  • Sraman čin: Crveni krst razdvaja ljude koji su u socijalnoj potrebi
    9h 9m
    2
  • Demanti povodom teksta „Sraman čin: Crveni krst razdvaja ljude koji su u socijalnoj potrebi“
    7h 3m
    2