Нови раст цијена горива у Српској

17.02.2024. 11:44
0
ИЗВОР: glassrpske.com

На бензинским пумпама у Републици Српској дошло је до поскупљења горива, а у наредним данима очекује се додатни раст цијена, најавио је Милован Бајић, потпредсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске и директор "Крајинапетрола".

Бајић је нагласио да је тренд поскупљења почео од нове године и да је много фактора на то утицало.

– На поскупљење горива утицало је много фактора, понајвише глобална ситуација у свијету, као што су сукоби у Украјини и на блиском Истоку. Ипак, та поскупљења су мања него што смо у првом реду очекивали – истакао је Бајић.
Он је навео да је у периоду од 1. јануара до 13. фебруара ове године цијена за барел сирове нафте поскупила за 10.85 одсто, а да је набавна цијена у рафинеријама за дизел порасла за 19 и бензина за 15 одсто, те да прерада нафте у рафинеријама никада није била скупља.

– Сигурно ће бити још повећања цијене горива јер је тренд раста очигледан. Све зависи од кретања на свјетском тржишту и од цијене коју формирају дистрибутери. Фактор понуде и потражње ће бити израженији на љето – истакао је Бајић.

Бајић је додао да ми немамо резерви нафте, а ни властите производне капацитете, па самим тим, како је нагласио, зависимо од рафинерија у окружењу, пише РТРС.

– Због политичке ситуације велики је недостатак руске нафте на нашем тржишту. Тај недостатак Европа, а самим ти и ми, дебело плаћамо – каже Бајић.

Коментари 0
Повезане вијести
У Источном Сарајеву рођена два дјечака У Источном Сарајеву рођена два дјечака
Источно Сарајево богатије за двије бебе Источно Сарајево богатије за двије бебе
Почело повећање цијена горива у Српској Почело повећање цијена горива у Српској
Најчитаније
 • Сутра хуманитарни базар за Веру на Тргу Србија
  9h 30m
  0
 • У Дрини пронађено тијело несталог Д.Т.
  11h 21m
  1
 • Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ
  1h 39m
  0
 • Четири године од смрти доктора Лазе: Илиџа памти своје јунаке (ФОТО)
  10h 22m
  0
 • Млади уређивали терен за одбојку на пијеску и некрополу стећака
  8h 20m
  1