Нови раст цијена горива у Српској

17.02.2024. 11:44
0
ИЗВОР: glassrpske.com

На бензинским пумпама у Републици Српској дошло је до поскупљења горива, а у наредним данима очекује се додатни раст цијена, најавио је Милован Бајић, потпредсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске и директор "Крајинапетрола".

Бајић је нагласио да је тренд поскупљења почео од нове године и да је много фактора на то утицало.

– На поскупљење горива утицало је много фактора, понајвише глобална ситуација у свијету, као што су сукоби у Украјини и на блиском Истоку. Ипак, та поскупљења су мања него што смо у првом реду очекивали – истакао је Бајић.
Он је навео да је у периоду од 1. јануара до 13. фебруара ове године цијена за барел сирове нафте поскупила за 10.85 одсто, а да је набавна цијена у рафинеријама за дизел порасла за 19 и бензина за 15 одсто, те да прерада нафте у рафинеријама никада није била скупља.

– Сигурно ће бити још повећања цијене горива јер је тренд раста очигледан. Све зависи од кретања на свјетском тржишту и од цијене коју формирају дистрибутери. Фактор понуде и потражње ће бити израженији на љето – истакао је Бајић.

Бајић је додао да ми немамо резерви нафте, а ни властите производне капацитете, па самим тим, како је нагласио, зависимо од рафинерија у окружењу, пише РТРС.

– Због политичке ситуације велики је недостатак руске нафте на нашем тржишту. Тај недостатак Европа, а самим ти и ми, дебело плаћамо – каже Бајић.

Коментари 0
Повезане вијести
Милићки средњошколци побједници Међународне изложбе идеја и иновација Милићки средњошколци побједници Међународне изложбе идеја и иновација
Наш град богатији за једног дјечака Наш град богатији за једног дјечака
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    22h 51m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    5h 42m
    0
  • Џију-џицу клубу „Јахорина“ 62 медаље у Бањалуци
    8h 41m
    3
  • Навршило се 106 година од смрти Гаврила Принципа
    11h 17m
    0
  • Данас празник Цвијети
    11h 38m
    0