Нови раст минималца катанац на фирме

09.07.2022. 11:04
4
ИЗВОР: glassrpske.com

Савез синдиката РС упутио је захтјев за заказивање ванредне сједнице Економско-социјалног савјета РС на којој би се разговарало о даљем повећању најниже плате, а пословна заједница наводи да је то неприхватљиво јер су, како наводе, поједине фирме доведене на ивицу опстанка и посљедњим растом минималца од десет одсто.

Влада Српске је крајем прошле године повећала најнижу плату са 540 на 590 марака, а упркос противљењу пословне заједнице, средином маја изненада је посегла за новим растом минималца на 650 марака.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је “Гласу Српске” да су у петак упутили захтјев за одржавање ванредне сједнице Економско-социјалног савјета са само једном тачком дневног реда - отпочињање преговора о утврђивању новог износа најниже плате у Српској.

- Очекујемо да ће у најкраћем року предсједник Економско-социјалног савјета, односно министар рада Душко Милуновић заказати сједницу на којој ћемо разговарати о повећању најниже плате како бисмо у овој тешкој ситуацији у вријеме галопирајуће инфлације заштитили најслабије плаћене раднике у Српској - казала је Мишићева.

Поручила је да се послодавци у РС у кризном времену морају одрећи дијела зараде у корист радника како би пребродили тешку ситуацију.

- На тај начин задржали би радна мјеста, односно сачували раднике и своју производњу - казала је Мишићева која није навела износ за колико треба да буде повећана најнижа плата, већ само да је потребно почети са разговорима на ту тему.

С друге стране, пословна заједница истиче да је против захтјева синдиката те додаје да ново повећање минималца поједине фирме не би преживјеле.

- Најбоље да предложе најнижу плату од 1.000 марака и да прекинемо са тим. Минимална плата тренутно код нас износи више од 800 марака и изашла је из свих оквира. Многе фирме трпе посљедице заједничког политикантства оних који су кројили и ову посљедњу одлуку о повећању минималца - рекао је “Гласу” предједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић.

Наводе да су против било каквог даљег повећања најниже плате, али додају да Влада РС има право да донесе одлуку какву хоће, што је и урадила посљедњи пут, те да трпе посљедице свега.

- Имали смо састанак са обућарима и људи су пријетили протестима зато што је многима на основу посљедње одлуке о повећању најниже плате са 590 на 650 марака угрожено пословање. То више није 650, већ више од 800 марака јер исплаћују и топли оброк, превоз и регрес на тај износ - навео је Тривић.

Пријављени

Број радника у Српској који примају најнижу плату опада. То потврђују и подаци Пореске управе РС.

- На најнижу плату у марту 2021. године, која је у РС тада износила 520 КМ, било је пријављено 13.485 лица, док је у марту ове године ту плату, која је тада износила 590 марака, примало 8.557 радника - казали су “Гласу Српске” у Пореској управи.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Gospodine Saša Triviću 12.07.2022. 18:52
    Probajte molim vas vi da putujete 30 km od kuće za minimalac i da od toga preživljavate. Gospoda gazde su navikle da sjede i da drugi rade za njih. Jel vi znate pošto su danas namirnice? Struja, gorivo, i ostale potrebe radnika? Molim neka me neko demantuje ako nisam u pravu.
  • Generic placeholder image
    Анонимно 11.07.2022. 07:03
    Oni bi da se bogate a radnici da nemogu da prezivljavaju dokle vise tako .ako nemogu da posluju neka zatvore firme pa neka rade sami.
  • Generic placeholder image
    Miki 09.07.2022. 17:42
    Naravno neka zatvore firme ako ne mogu platiti,dosta su se bogatili na racun radnika ...
  • Generic placeholder image
    Nina 09.07.2022. 12:19
    Ko ne moze da plati nek zatvori i nek on ide pravac Njemacka
Повезане вијести
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
Фирме без радника у Српској оствариле чак 92 милиона КМ добити Фирме без радника у Српској оствариле чак 92 милиона КМ добити
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    47m
    0
  • Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
    23h 44m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    18h 30m
    0
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    19h 45m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    20h 21m
    0