Нови удар на џепове грађана: Веће цијене кафе

03.02.2022. 10:22
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Високе цијене сирове кафе на свјетском тржишту одразиле су се и на потрошаче у Српској, који, осим већих цијена кафе у трговинама, могу то да очекују и у угоститељским објектима.

То је нови удар на џепове грађана у Републици Српској за неколико мјесеци, јер је цијена кафе, како кажу наши саговорници, већ скочила у октобру прошле године десет одсто те је додатни раст забиљежен и у претходим данима за још десет одсто.

Далибор Шајић, предсједник Удружење послодаваца трговине, туризма и угоститељства Републике Српске, казао је за "Независне новине" да се сада цијена кафе у угоститељским објектима креће од 1,5 до двије КМ, али да се очекује да ће доћи до скока цијена кафе у кафићима.

- Будући да је цијена кафе стално у порасту, али и због раста цијене радне снаге, која сада има много боље плате него прије пандемије, па до енергије која је много поскупјела, очекујемо да ће цијена кафе у неким локалима да достигне и 2,5 КМ - казао је Шајић.

Момчило Бањац, директор пржионице кафе "Минеа" из Градишке, казао је да је већина произвођача већ подигла цијену кафе, и то, како каже, два пута од јесени за скоро 20 одсто.

- Неки произвођачи подигли су цијену кафе, неки нису, можда сада ту дође до мијешања квалитета домаће кафе, зато што неке врсте нису много поскупјеле колико је поскупјела кафа минас, па је самим тим могуће да дио произвођача обезвриједи квалитет да би задржао ниске цијене - казао је Бањац.

Истиче да би цијена најпопуларнијег напитка у наредном периоду могла бити мало "јача" него што је сада, јер, како каже, високе су цијене плина и електричне енергије.

- Веће су цијене амбалаже, радна снага је скупља, много је аргумента због којих би кафа требало да буде скупља него што је сада - казао је Бањац и истакао да се многи произвођачи не усуђују на драстичан раст цијена, јер како каже, када су цијене превисоке, губи се тржиште.

Како је рекао, очекује се период нестабилности цијена, а посебно у маркетима.

- Тако је сада нека врста кафе у једном маркету достигла цијену и до девет КМ за пола килограма, а у другом кошта 7 КМ, самим тим ће бити необично за саме потрошаче - појаснио је Бањац.

Богдан Марјановић, предсједник Асоцијације самосталних трговина регије Бањалука, казао је да је кафа у претходном периоду поскупјела, али, како каже, скок цијена није енормно висок.

- Тренутно се цијене пола килограма кафе крећу од 6,5 до 8,4 КМ у зависности од произвођача - казао је Марјановић, додајући да, иако се кафа не сматра основном животном намирницом, ипак за грађане БиХ представља један од најважнијих производа.

- Сигурно је да у наредном периоду очекујемо додатни раст цијене кафе - закључио је Марјановић.

Да ће угоститељи бити принуђени на раст цијена у локалима уколико се настави скок цијена сирове кафе на тржишту, каже и Златан Татић, предсједник Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма "Хореца".

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, прошле године је увезено 22.044.970 килограма кафе у вриједности од 93.148.738 КМ.

Што се тиче извоза, БиХ је током прошле године извезла 116.731 килограм кафе "тешке" преко 1,2 милиона КМ.

Убједљиво највише кафе на нашем тржишту је из Бразила те је током прошле године преко 16 милиона килограма увезено из ове земље, у вриједности преко 50 милиона КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Ухапшено седам лица због дјечије порнографије Ухапшено седам лица због дјечије порнографије
Најчитаније
 • Грађани траже помоћ због змија
  19h 23m
  1
 • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
  23h 11m
  5
 • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
  5h 16m
  0
 • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
  8h 40m
  0
 • НБА играчу доживотна суспензија
  21h 33m
  0