Novi udar na džepove građana: Veće cijene kafe

03.02.2022. 10:22
0
IZVOR: nezavisne.com

Visoke cijene sirove kafe na svjetskom tržištu odrazile su se i na potrošače u Srpskoj, koji, osim većih cijena kafe u trgovinama, mogu to da očekuju i u ugostiteljskim objektima.

To je novi udar na džepove građana u Republici Srpskoj za nekoliko mjeseci, jer je cijena kafe, kako kažu naši sagovornici, već skočila u oktobru prošle godine deset odsto te je dodatni rast zabilježen i u prethodim danima za još deset odsto.

Dalibor Šajić, predsjednik Udruženje poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva Republike Srpske, kazao je za "Nezavisne novine" da se sada cijena kafe u ugostiteljskim objektima kreće od 1,5 do dvije KM, ali da se očekuje da će doći do skoka cijena kafe u kafićima.

- Budući da je cijena kafe stalno u porastu, ali i zbog rasta cijene radne snage, koja sada ima mnogo bolje plate nego prije pandemije, pa do energije koja je mnogo poskupjela, očekujemo da će cijena kafe u nekim lokalima da dostigne i 2,5 KM - kazao je Šajić.

Momčilo Banjac, direktor pržionice kafe "Minea" iz Gradiške, kazao je da je većina proizvođača već podigla cijenu kafe, i to, kako kaže, dva puta od jeseni za skoro 20 odsto.

- Neki proizvođači podigli su cijenu kafe, neki nisu, možda sada tu dođe do miješanja kvaliteta domaće kafe, zato što neke vrste nisu mnogo poskupjele koliko je poskupjela kafa minas, pa je samim tim moguće da dio proizvođača obezvrijedi kvalitet da bi zadržao niske cijene - kazao je Banjac.

Ističe da bi cijena najpopularnijeg napitka u narednom periodu mogla biti malo "jača" nego što je sada, jer, kako kaže, visoke su cijene plina i električne energije.

- Veće su cijene ambalaže, radna snaga je skuplja, mnogo je argumenta zbog kojih bi kafa trebalo da bude skuplja nego što je sada - kazao je Banjac i istakao da se mnogi proizvođači ne usuđuju na drastičan rast cijena, jer kako kaže, kada su cijene previsoke, gubi se tržište.

Kako je rekao, očekuje se period nestabilnosti cijena, a posebno u marketima.

- Tako je sada neka vrsta kafe u jednom marketu dostigla cijenu i do devet KM za pola kilograma, a u drugom košta 7 KM, samim tim će biti neobično za same potrošače - pojasnio je Banjac.

Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka, kazao je da je kafa u prethodnom periodu poskupjela, ali, kako kaže, skok cijena nije enormno visok.

- Trenutno se cijene pola kilograma kafe kreću od 6,5 do 8,4 KM u zavisnosti od proizvođača - kazao je Marjanović, dodajući da, iako se kafa ne smatra osnovnom životnom namirnicom, ipak za građane BiH predstavlja jedan od najvažnijih proizvoda.

- Sigurno je da u narednom periodu očekujemo dodatni rast cijene kafe - zaključio je Marjanović.

Da će ugostitelji biti prinuđeni na rast cijena u lokalima ukoliko se nastavi skok cijena sirove kafe na tržištu, kaže i Zlatan Tatić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma "Horeca".

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, prošle godine je uvezeno 22.044.970 kilograma kafe u vrijednosti od 93.148.738 KM.

Što se tiče izvoza, BiH je tokom prošle godine izvezla 116.731 kilogram kafe "teške" preko 1,2 miliona KM.

Ubjedljivo najviše kafe na našem tržištu je iz Brazila te je tokom prošle godine preko 16 miliona kilograma uvezeno iz ove zemlje, u vrijednosti preko 50 miliona KM.

Komentari 0
Povezane vijesti
Naš grad bogatiji za dva dječaka Naš grad bogatiji za dva dječaka
Srpska bogatija za 19 beba Srpska bogatija za 19 beba
Zakovane cijene teško padaju Zakovane cijene teško padaju
Najčitanije
 • Operacija ''Lukavac 93'' - Trnovo, Bjelašnica i Igman
  23h 54m
  4
 • Majevičko ratište 1992-1995. godine
  16m
  0
 • Sjećanje na nekadašnji Dan mladosti – 25. maj (VIDEO)
  23h 56m
  5
 • Majka izbola kćerku kad su došli socijalni radnici
  20h 18m
  0
 • Na Nišićima obilježeno 150 godina postojanja hrama Svetih apostola Petra i Pavla (FOTO)
  14h 33m
  3