Нови удар на новчанике: Поскупљује полагање возачког испита

07.08.2024. 17:27
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Све је мањи број оних који се одлучују на полагање возачких испита, а с тим се слажу и поједине ауто-школе из Мостара. Ипак, у складу са ситуацијом на тржишту, кажу, цијене возачких испита мораће расти, без обзира на број кандидата.

Оно што је помало неочекивано јесте да се данас, барем у случају појединих школа у Мостару, за узимање возачке дозволе у руке најчешће одлучују дјевојке и уопште женска популација.

- У свакој категорији биљежи се смањен број кандидата, а разлога за то има више. Ипак, можда бих издвојио миграције, односно исељавање и рад вани. Једноставно, одлазе цијеле породице. Таква је ситуација и за полагање за возача камиона, али и аутомобила. У посљедњих десет година број је драстично смањен - рекли су из ауто-школе "Ротор“ за "Hercegovina.info".

Различите генерације се одлучују на то да узму возачку дозволу у своје руке, па тако ситуација варира од оних који су тек навршили 18 година, до оних који се у мало зрелијим годинама одлучују посветити вожњи, претежно су то 40-годишњаци.

- Цијене полагања возачких испита су, можемо рећи, у честом порасту, а све у складу с другим цијенама и уопште економијом, трошковима. Једноставно, на тржишту тако мора - нагласили су из ове ауто-школе.

Из ауто-школе "Хасић 1“ кажу за поменути портал да се поскупљења константно догађају, јер не постоји конкретно и законски регулисана цијена ових ствари.

- Поскупљење се догодило, а догодиће се по свему судећи опет, јер се повећала, прије свега, цијена горива, а онда и дијелова и других потрепштина за аутомобиле. Када су у питању цијене, претежно се крећу око 1.600 КМ. Ако дође до поскупљења, опет ће порасти, као и до сада од 100-200 КМ - речено је за "Hercegovina.info" из ауто-школе "Хасић 1“.

Ситуација с бројем кандидата увијек варира, некад је мало више полагача, некад мање.

- Ипак, барем у нашем случају, оних који се одлучују за вожњу аутомобила број не мањка. Претежно су ту ови млађи, од 18-20 година. Тренутно, рекао бих према евиденцијама да више жена полаже возачки испит, него што то чине мушкарци - закључили су из ове дугогодишње мостарске ауто-школе.

Коментари 0
Повезане вијести
Министрима најдражи ауди, на возила потрошено 13,2 милиона КМ Министрима најдражи ауди, на возила потрошено 13,2 милиона КМ
База података поскупљује регистрацију возила? База података поскупљује регистрацију возила?
Нема пада камата до сљедеће године Нема пада камата до сљедеће године
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    10h 58m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 40m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 8m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 29m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 38m
    0