Novi udar na novčanike: Poskupljuje polaganje vozačkog ispita

07.08.2024. 17:27
0
IZVOR: glassrpske.com

Sve je manji broj onih koji se odlučuju na polaganje vozačkih ispita, a s tim se slažu i pojedine auto-škole iz Mostara. Ipak, u skladu sa situacijom na tržištu, kažu, cijene vozačkih ispita moraće rasti, bez obzira na broj kandidata.

Ono što je pomalo neočekivano jeste da se danas, barem u slučaju pojedinih škola u Mostaru, za uzimanje vozačke dozvole u ruke najčešće odlučuju djevojke i uopšte ženska populacija.

- U svakoj kategoriji bilježi se smanjen broj kandidata, a razloga za to ima više. Ipak, možda bih izdvojio migracije, odnosno iseljavanje i rad vani. Jednostavno, odlaze cijele porodice. Takva je situacija i za polaganje za vozača kamiona, ali i automobila. U posljednjih deset godina broj je drastično smanjen - rekli su iz auto-škole "Rotor“ za "Hercegovina.info".

Različite generacije se odlučuju na to da uzmu vozačku dozvolu u svoje ruke, pa tako situacija varira od onih koji su tek navršili 18 godina, do onih koji se u malo zrelijim godinama odlučuju posvetiti vožnji, pretežno su to 40-godišnjaci.

- Cijene polaganja vozačkih ispita su, možemo reći, u čestom porastu, a sve u skladu s drugim cijenama i uopšte ekonomijom, troškovima. Jednostavno, na tržištu tako mora - naglasili su iz ove auto-škole.

Iz auto-škole "Hasić 1“ kažu za pomenuti portal da se poskupljenja konstantno događaju, jer ne postoji konkretno i zakonski regulisana cijena ovih stvari.

- Poskupljenje se dogodilo, a dogodiće se po svemu sudeći opet, jer se povećala, prije svega, cijena goriva, a onda i dijelova i drugih potrepština za automobile. Kada su u pitanju cijene, pretežno se kreću oko 1.600 KM. Ako dođe do poskupljenja, opet će porasti, kao i do sada od 100-200 KM - rečeno je za "Hercegovina.info" iz auto-škole "Hasić 1“.

Situacija s brojem kandidata uvijek varira, nekad je malo više polagača, nekad manje.

- Ipak, barem u našem slučaju, onih koji se odlučuju za vožnju automobila broj ne manjka. Pretežno su tu ovi mlađi, od 18-20 godina. Trenutno, rekao bih prema evidencijama da više žena polaže vozački ispit, nego što to čine muškarci - zaključili su iz ove dugogodišnje mostarske auto-škole.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ministrima najdraži audi, na vozila potrošeno 13,2 miliona KM Ministrima najdraži audi, na vozila potrošeno 13,2 miliona KM
Baza podataka poskupljuje registraciju vozila? Baza podataka poskupljuje registraciju vozila?
Nema pada kamata do sljedeće godine Nema pada kamata do sljedeće godine
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 24m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    10h 6m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 34m
    0
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    7h 4m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 55m
    1