Нови Зеланд доживотно забрањује свима рођенима након 2008. да купују цигарете

13.12.2022. 18:12
0
ИЗВОР: BBC

Новозеландски парламент је усвојио закон који онемогућава свима рођенима након 2008. да икада купују цигарете или дуванске производе. Тако ће Нови Зеланд од идуће године поступно уводити готово потпуну забрану дувана јер ће се сваке године смањивати број људи који могу купити дуван.

Побољшање здравственог система

На примјер, до 2050. године, 40-годишњаци ће бити премлади да би куповали цигарете. Министрица здравства Ајша Верал је током представљања закона рекла да је то корак "према будућности без духанског дима".

- Хиљаде људи живјет ће дуже, здравије, а здравствени систем биће бољи за 5 милијарди новозеландских долара (3.2 милијарде америчких долара) јер неће морати лијечити болести узроковане пушењем - рекла је Верал.

Владина статистика објављена у новембру показује да само 8 одсто одраслих свакодневно пуши, што је пад у односу на прошлогодишњих 9.4 одсто. Власти се надају да ће имплементација Закона о околишу без дима смањити тај број на мање од 5 одсто до 2025, с коначним циљем потпуног елиминирања те праксе.

Законом се такође планира ограничити број малих трговаца који могу продавати димљене духанске производе на 600 у цијелој земљи, што би био значајан пад са садашњих 6 хиљада. Додатно, циљ је смањити ниво никотина у производима како би не би изазивали зависност, пише "BBC". 

Коментари 0
Повезане вијести
Од 20. маја у ФБиХ ступа на снагу Закон о забрани пушења на затвореним јавним мјестима Од 20. маја у ФБиХ ступа на снагу Закон о забрани пушења на затвореним јавним мјестима
За Часни крст се пливало и на Новом Зеланду За Часни крст се пливало и на Новом Зеланду
Угоститељи у Српској против забране пушења у затвореном Угоститељи у Српској против забране пушења у затвореном
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    19h 19m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 3m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    12h 48m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    9h 47m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    9h 53m
    0