Новинар Голдман пише: "Јасеновац је срамно исмијавање Холокауста"

17.08.2021. 13:47
1
ИЗВОР: Танјуг

Министарство спољних послова Србије (МСП) најоштрије је данас осудило објављивање текста у листу "Џерузалем пост" (Тhe Jerusalim post) аутора Давида Голдмана који, како се наводи, обилује нетачним и злонамјерно пласирамим подацима истичући да је затечено бесрамним покушајем ревизије историје и релативизације "највећег и најмонструознијег злочина" на овим просторима.

У тексту “Ово срамотно исмијавање Холокауста мора одмах да престане” аустралијски писац Дејвид Голдман наводи да је списак жртава Јасеновца доктриниран, да је било између 2.500 и 4.500 жртава, а да Србија нема никакве форензичке доказе да их је било више.

 Он даље тврди да су југословенске власти 1980. године преименовале Јасеновац у “Аушвиц на Балкану” у “циничном покушају да изнуди новац од Западне Њемачке, при чему је број страдалих у логору повећан на 59.000, 99.000, 250.000 и на крају на 800.000, попут “језиве игре геноцидног бинга”.

Министарство наводи да се овај текст издваја по беспризорности у мору текстова насталих на “таласу историјског ревизионизма и апологетике фашистичке идеологије зла”.

Слика

Фото: THE JERUSALEM POST

Како се наводи, аутор текста вријеђа невино страдале жртаве јасеновачког логора, али и здрав разум израелских и међународних читалаца, тврдњом да у том највећем концентрационом логору нацистичке Независне државе Хрватске није побијено више од 4.500 жртава.

– Стотине хиљада жртава логора који је представљао централну тачку усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у дугом трајању су негиране и ниподаштаване, испрва од стране ревизиониста са маргине, да би се у тај жалосни подухват почетком 90-их укључио и политички врх обновљене хрватске државе – наводи се у саопштењу.

Додаје се да је најбесрамнију минимизацију броја жртава Јасеновачког логора потенцирао некадашњи предсједник Хрватске Фрањо Туђман, говорећи о 30-40.000 убијених, као и да нико није могао ни да претпостави да ће га у “лудилу ревизионизма” надмашити најугледнији израелски лист.

Министарство истиче да су Србија и српски народ одувијек стајали на бранику истине, чувајући успомену на невино страдале жртве Холокауста и противећи се сваком покушају да се размјере највећег злочина у историји свијета на било који начин релативизују, као и да сећањем на шест милиона Јевреја побијених у нацистичком пиру бранимо достојанство сваке српске жртве која је страдала од истог зла, а на подручју НДХ и од исте руке.

– Вјерујемо да ћемо у слободи и истини посвећеном народу Израела и даље имати најискренијег савезника у одбрани права на сјећање, упркос безочним покушајима манипулације којима нажалост свједочимо – наводи се у саопштењу.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Jevrejski fasio 18.08.2021. 13:53
    goldman IDIOTE
Повезане вијести
Од пробоја јасеновачких заточеника прошло је 79 година Од пробоја јасеновачких заточеника прошло је 79 година
Преминула бака Драга - јасеновачка логорашица Преминула бака Драга - јасеновачка логорашица
Свједочење Борислава Шева из Пискавице о прављењу сапуна у Јасеновцу Свједочење Борислава Шева из Пискавице о прављењу сапуна у Јасеновцу
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    22h 14m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    8h 13m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    6h 40m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    8h 32m
    0
  • "Кад ти живот створи хиљаду разлога за плакање, ти му покажи хиљаду разлога за осмијех!"
    9h 30m
    1