Новинари се пробили до Доње Јабланице: "Четрдесет људи се води као нестало"

04.10.2024. 14:54
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Тренутно се на подручју Доње Јабланице несталим води 40 особа, према информацијама с терена до којих је дошао портал „Бљесак.инфо“.

Иако званичне информације за сада говоре о 14 смртно страдалих, страхује се да је тај број знатно већи.

Најгоре стање тренутно је на подручју Доње Јабланице, гдје се екипа „Бљесак.инфо“ пробила пјешке до мјеста погођеног поплавама и клизиштима. На подручјима погођеним овим непогодама формирају се спасилачке групе које, уз помоћ механизације, започињу акцију проналаска и спашавања унесрећених.

Власти Херцеговачко-неретванског кантона прогласиле су стање природне несреће, што је омогућило активирање свих спасилачких служби, а Босна и Херцеговина је затражила помоћ од Европске уније. Помоћ стиже са свих страна, а у акцијама су учествовали и припадници ЕУФОР-а. Све болнице су у приправности и очекују пријем унесрећених.

Управо се ради на рашчишћавању пута према Јабланици с јужне стране на путу М-17, те од Прозор-Раме до Јабланице са сјеверне стране, како би помоћ што прије стигла до угроженог становништва, извијестила је Федерална управа цивилне заштите (ФУЦЗ). Војска ради на рашчишћавању пута према Јабланици од Коњица. Све расположиве јединице за путеве, ватрогасци, хитна помоћ и војска су на терену. Службе с чамцима су прешле до Јабланице и раде на спашавању људи.

Из кантоналне владе апелују на грађане да не крећу према Јабланици и Коњицу због крајње критичне ситуације на сјеверу ХНК-а.

Јутрос око три часа дошло је до великог олујног невремена праћеног обилним кишама на подручју Мостара, Коњица и Јабланице. Невријеме је изазвало активацију великог броја клизишта, одрона на цесте и плављења подручја због излијевања великих количина воде из ријека и језера.

Обустављен саобраћај

На путевима Коњиц-Јабланица и Коњиц-Борци-Руиште сада могу саобраћати путничка, комби и теренска возила. На путевима Јабланица-Мостар, Јабланица-Прозор и Јабланица-Блидиње саобраћај је и даље обустављен. Алтернативни правци су: Сарајево-Нови Травник-Ростово-Бугојно-Купрес-Томиславград-Посушје-Мостар или Сарајево-Фоча-Тјентиште-Гацко-Мостар.

На магистралном путу Гацко-Невесиње (у мјесту Риља), због излијевања ријеке Заломке, саобраћај се одвија наизмјеничним пропуштањем возила. Обустављен је саобраћај на путевима Кисељак-Крешево, затим на улазу у Кисељак (из правца Сарајева) и Бреза-Вареш. На путу Високо-Кисељак, због већег одрона, саобраћај се одвија отежано једном траком.

Коментари 0
Повезане вијести
Хуманитарни број 17023 за помоћ становништву погођеном поплавама Хуманитарни број 17023 за помоћ становништву погођеном поплавама
До сада 14 погинулих у невремену До сада 14 погинулих у невремену
Катастрофа на путу Јабланица - Мостар: У потпуности нестала цеста код Комадиновог врела Катастрофа на путу Јабланица - Мостар: У потпуности нестала цеста код Комадиновог врела
Најчитаније
  • Споменик „Бели анђео“ симбол васкрсења сарајевских Срба из уништења (ФОТО)
    20h 46m
    2
  • Обиљежавање Дана учитељ(иц)а - 5. октобар
    4h 14m
    0
  • Знате ли шта кисела вода ради тијелу?
    21h 56m
    0
  • Катастрофа на путу Јабланица - Мостар: У потпуности нестала цеста код Комадиновог врела
    4h 22m
    0
  • Невријеме однијело кров, штета велика
    6h 3m
    0