Новинари у БиХ недовољно заштићени, правосудне институције одуговлаче процесе

31.03.2022. 20:25
0
ИЗВОР: capital.ba

Линија за помоћ новинарима, која је успостављена у оквиру Удружења "БХ новинари", у прошлој години забиљежила је два физичка напада на новинаре, 15 случајева пријетњи, те око 25 случајева разних видова политичких притисака на медије, а оно што је посебно забрињавајуће је да сви ти поступци пред судовима у БиХ обично трају веома дуго, а запријећене казне су минималне или условне и најчешће изостају.

Посебан проблем представља угрожавање сигурности новинара, гдје према ријечима саговорника портала "capital.ba", чак и када се ради о пријетњама по живот, на прсте једне руке се могу избројати случајеви који су процесуирани.

У Удружењу "БХ новинари" истичу да су све учесталије "онлајн" пријетње, говор мржње, те "онлајн" напади на новинаре, те да су тужилачке истраге дуге и без већих резултата у проналаску нападача.

- Запријећене казне су ниске, поступци у случају напада на новинаре и медије су већином прекршајни, а не кривични. С друге стране тужилаштво у већем броју случајева донесе одлуку о неспровођењу даље истраге наводећи да нема елемената кривичног дјела - наглашавају у Удружењу "БХ новинари".

Обустављена истрага за пријетње по живот

Новинар "ЕуроБлица" Никола Морача каже да су пријетње саставни дио новинарског посла, а најгори облик су, каже, пријетње усмјерене према породици.

- Када је у питању моје искуство, пријетњи је увијек било, а на полицији је колико ће тај случај схватити озбиљно и процесуирати одговорне. Конкретно, примио сам телефонски позив гдје ми је човјек пријетио да ће моја дјеца остати сирочад. Уредно сам случај пријавио полицији, гдје ми је инспектор који је водио случај, поред уобичајене бахатости, добацио како он ријечи које су ми упућене уопште не доживљава као пријетњу. Наиме, онај дио када ми је човјек, иначе близак род особе о којој сам у то вријеме писао и чији је идентитет био познат полицији, рекао "да припазим шта пишем, јер би моја дјеца могла остати сирочад" инспектор је тумачио да је то исто као када вам неко каже да припазите да не паднете низ степенице. Коментар је сувишан - казао је Морача.

Како истиче, поступак је обустављен, али њему је било у интересу да буде пријављен, да уколико некад у полицију дођу "поштени" инспектори могу да утврде како су им колеге радиле.

- Било је и случајева који су завршавали у суду и оних када су ми пријетили убиством, линчовањем породице, а изрицане су мизерне казне попут новчаних. Такво је наше правосуђе, а напад на новинаре се и даље не третира као напад на службена лица, па се питам шта нам раде толика удружења. Све у свему, новинар су препуштени сами себи и ако се неће властитим средствима одбранити од оних који им пријете, нико им неће ни помоћи - закључио је Морача.

Никад нису откривени налогодавци напада на Ковачевића

Новинар портала "gerila.info" Владимир Ковачевић прије четири године је тешко претучен, а како каже, иако су починиоци процесуирани, до данас нико није мрднуо прстом како би открио налогодавца покушаја убиства на њега.

- Из Тужилаштва никада нису позвали људе, на које сам ја из одређених разлога указао да сумњам да су налогодваци, да их испитају, па макар да они кажу да нису и да Тужилаштво каже да ништа не може доказати. Што се тога тиче, нико није прстом мрднуо да макар покуша открити ко су налогодавци напада - нагласио је Ковачевић.

Додао је да су након напада на њега починиоци ухапшени, један одмах, а други нешто касније, те да, по питању тога, нема готово ниједну замјерку.

- Остаје мучнина у томе што није учињено ништа да се открије налогодавац јер су та два момка мање – више и небитни, они су само пуки извршиоци. Битније је ко стоји иза тога - истакао је Ковачевић.

За четири године 35 предмета

У Тужилаштву Кантона Сарајево су за "capital.ba" истакли да су у посљедње четири године у раду имали укупно 35 предмета који се везују за нападе на новинаре.

- Од наведеног броја, отворених предмета (фаза провјера навода из пријаве) који су у раду код овог Тужилаштва тренутно је девет, у два предмета подигнута је оптужница, од којих је једна и потврђена од стране Општинског суда, а донесене су и три правоснажне пресуде Општинског суда у Сарајеву – двије осуђујуће и једна ослобађајућа - навели су недавно у овом Тужилаштву.

Према њиховим ријечима, Тужилаштво је ријешило и 22 пријаве наредбом о обустави, односно, неспровођењу истраге.

Највећи дио пријава односи се на угрожавање сигурности као и на изазивање расне и вјерске мржње, раздора или нетрпељивости.

Сваки случај посебан

У Окружном јавном тужилаштву (ОЈТ) у Бањалуци кажу да у погледу трајања истрага а које проводи Тужилаштво сваки предмет треба цијенити појединачно.

- Дужина трајања истрага зависи од сваког конкретног случаја то јесте догађаја као и бројности истражних радњи (прикупљање доказа) које је неопходно провести у предмету - навели су у ОЈТ Бањалука.

Коментари 0
Повезане вијести
Конкурс „Живот је у локалној заједници“ отворен до 8. октобра Конкурс „Живот је у локалној заједници“ отворен до 8. октобра
Оштећена аута новинара Николе Мораче и Александра Трифуновића (ФОТО) Оштећена аута новинара Николе Мораче и Александра Трифуновића (ФОТО)
Медији и струка траже повлачење измјена Кривичног законика Републике Српске Медији и струка траже повлачење измјена Кривичног законика Републике Српске
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 23m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    10h 5m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 33m
    0
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    7h 3m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 54m
    1