Ново ћириличко писмо за екрански приказ и штампу од 27. јануара

17.01.2022. 14:44
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Треће писмо српске ћирилице посебно дизајнирано за екрански приказ Лингва RNIDS биће представљено онлајн, у оквиру догађаја "Ћирилица у оку посматрача", 27. јануара на YouTube каналу Регистар националног интернет домена Србије, најавили су данас из RNIDS-а.

Ново ћириличко писмо биће представљено поводом обиљежавања десете годишњице од почетка регистрације ".srb" домена Фондација RNIDS.

Лигва RNIDS је писмо креирано у сарадњи са организацијом Типометар.

Аутор писма је асистент на Факултету техничких наука у Новом Саду, на студијском програму Графичко инжењерство и дизајн Петар Василић, који га је прилагодио штампи и приказу на екрану.

На располагању ће бити четири фонта писма и то: LingvaRNIDS-Regular, LingvaRNIDS-Italic, LingvaRNIDS-Bold, LingvaRNIDS-Thin.

Усправне варијанте овог писма су прелазног, а Italic варијанта је хуманистичког типа и разликује се по облицима од усправне, док је нормална тежина писма погодна за ситније текстове који се дуже читају.

Bold и Italic служе за истицање текста, а Bold тежина поред Thin тежине пружа фин контраст који може бити интересантан у графичком дизајну.

Најављено је да ће, у оквиру догађаја, дизајнер, визуелни умјетник, аутор и професор Славимир Стојановић Футро одржати предавање на тему "Ћирилица као део визуелног идентитета".

У фокуса предавања биће феномен комуникације ћириличког писма, естетике и насљеђа коју оно носи у специфичним локалним околностима, а у односу на комплетну професију савременог графичког дизајна, насталу на тековинама западног капитализма, која самим тим дјелује асинхроно у односу на наш културни микрокосмос.

Футро ће говорити о томе како се дизајнер суочава са овим изазовима у покушају да креира релевантне визуелне идентитете који помијерају читаво друштво напред, корак по корак, наведено је у саопштењу.

Такође, на онлајн догађају излагаће и графички дизајнер, оснивач и власник студија Логохолик Бојан Стефановић, који ће током свог предавања посебну пажњу посветити проблему српског ћириличког курзива.

Стефановић ће пружити сажет осврт на статус српске ћирилице у свакодневној употреби на дигиталним платформама, али и анализирати добра рјешења из праксе кроз примјер редизајна сајта Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Говориће и о техничкој подршци постојећих платформи при коришћењу српског ћириличког курзива са пресјеком тренутне типографске понуде.

RNIDS је до сада поклонио два писма доступних за бесплатно преузимање на њиховом сајту - писмо Areal RNIDS, ауторке Оливере Стојадиновић, и Orto RNIDS, ауторке Ане Продановић, како б се повећао фонд бесплатно доступних ресурса за креирање интернет садржаја на ћирилици.

Из RNIDS-а подсјећају да је регистрација .срб домена почела прије 10 година, 27. јануара 2012. године, када је .srb, послије .rf, постао други домен на свијету, чији је називе могуће регистровати на ћирилици.

Коментари 0
Повезане вијести
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима
Затражене хитне акције међународне заједнице ради заштите Срба Затражене хитне акције међународне заједнице ради заштите Срба
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    4h 33m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    22h 38m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    18h 47m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    22h 26m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    16h 54m
    0