Ново појефтињење горива у БиХ

23.11.2023. 09:20
0
ИЗВОР: nezavisne.com

На свјетским тржиштима цијене нафте падају због слабије потражње, а до пада је дошло и на тржишту, па су ниже цијене примјетне и на пумпама у БиХ.

На бензинским пумпама у БиХ дошло је до корекције цијена, па су тако цијене на пумпама у Бањалуци од понедјељка ниже и крећу се од 2,43 до 2,52 за литар бензина, док дизел кошта од 2,69 до 2,74 КМ.

И у Сарајеву су нове цијене, те дизел кошта од 2,56 КМ до 2,72 КМ, док је цијена бензина износила од 2,56 до 2,66 КМ.

Наиме, како је рекао Ђорђе Савић, предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, дошло је до пада цијене горива на пумпама за неких пет фенинга у односу на прошлу седмицу.

– Вјерујем да би на садашњем нивоу цијене горива требало да се задрже пет до десет дана, без обзира на геополитичке проблеме које имамо – рекао је Савић.

Додао је да се тренутно прати цијена горива на свјетском тржишту те истиче да је врло тешко предвидјети шта ће се дешавати у наредном периоду.

Алмир Бечаревић, стручњак за енергетику, казао је у разговору да су садашње цијене на пумпама у БиХ пале на прихватљиве оквире.

– Ако гледамо сада стање на бензинским пумпама, цијене су доста реалне и одражавају цијену нафте на свјетском тржишту – рекао је Бечаревић и додао да оно што би могло да забрине јесу тренутне цијене барела нафте које су присутне, а крећу се око 80 долара.

– Ове цијене нису жеље оних који извозе нафту, тако да се врло лако може очекивати у наредном периоду да се смање квоте на производњу нафте како би се вјештачки подигла цијена, јер ово су за њих ниске цијене и сигурно ће бити борба између оних који желе да смање ову цијену и одрже је на неком нивоу са земљама ОПЕЦ-а, које желе да цијена барела нафте износи више од 100 долара – рекао је Бечаревић и додао да је сигурно у свијету смањена активност у вези с потражњом.

Закључио је да од свјетског дешавања управо зависи какве ће цијене бити на пумпама у БиХ.

Да су ниже цијене горива значајне за потрошаче, сматра Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор.

 – Наравно да је веома битно да падају цијене горива. То је битно свим људима, јер знамо да је гориво главни покретач свега, тако да је сваки фенинг појефтињења горива спас за саме потрошаче – рекла је Марићева за Независне новине.

Истиче да ниже цијене горива неће утицати и на ниже цијене основних животних намирница.

– Иако гориво појефтињује, неће се десити да дође до појефтињења основних животних намирница – рекла је Марићева и истакла да је то сигурно апсурд у свему.

– Међутим, сигурно је да смо задовољни што се зауставио раст цијена и ако у наредном периоду дође до значајнијег пада, биће то на велико задовољство грађана – закључила је Марићева.

Подсјетимо, на свјетским тржиштима цијене нафте пале су и прошле седмице, четврту недјељу заредом, јер трговце забрињава слабост потражње у највећим свјетским тржиштима.

На лондонском тржишту цијена барела прошле седмице пала је 1,05 одсто, на 80,60 долара, док је на америчком тржишту барел појефтинио 1,65 одсто, на 75,90 долара.

Пад цијена четврту седмицу заредом, при чему су у једном тренутку зарониле на најниже нивое у четири мјесеца, посљедица је страховања трговаца од слабљења потражње.

– Пад цијена сирове нафте у супротности је с процјенама Организације земаља извозница нафте и Међународне агенције за енергију, које су прогнозирале тијесну дистрибуцију у четвртом тромјесечју – истакао је Тамас Варга из ПВМ-а.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    2h 54m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    23h 3m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 38m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    17h 51m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    14h 5m
    0