Приједлог новог ублажавања мјера у ФБиХ

01.06.2021. 17:37
0
ИЗВОР: СРНА

Кризни штаб Министарства здравства ФБиХ предложио је данас да се број људи који се могу окупљати у затвореном повећа на 50, а на отвореном на 100.

С обзиром на тренд пада броја обољелих од ковида 19, Кризни штаб је омогућио и организовање већих скупова уз посједовање негативног антигенског или пи-си-ар теста не старијег од 48 часова, те уз потврду о преболованом вирусу корона, не старијом од шест мјесеци или уз потврду о завршеном вакцинисању.

На данашњој сједници је предложено да се дозволи одржавање професионалних спортских такмичења на отвореном уз присуство гледалаца, уз услове кориштења до 30 одсто капацитета стадиона, а не више од 500 лица по трибини, саопштено је из Министарства здравства ФБиХ.

У саопштењу се наводи да особе на трибинама не смију имати навијачке реквизите, те да морају носити маске и држати дистанцу приликом уласка и изласка са стадиона.

Подаци Завода за јавно здравство ФБиХ показују да је седмодневна зараженост на нивоу ФБиХ 14,5 случајева на 100.000 становника.

Предложено је и да се дозволи одржавање конгреса, конференција и других едукативних скупова, уз присуство максимално 100 особа које морају имати негативан антигенски или пи-си-ар тест не старији од 48 часова или потврде о преболованом ковиду 19 и завршеној вакцинацији.

Кантоналним министарствима здравства биће упућена наредба да раде процјену ризика и доносе мјере у складу с епидемиолошком ситуацијом, наводи се у саопштењу.

Предложена је и наредба кантоналним кризним штабовима да на основу епидемиолошке процјене дефинишу начин рада и радно вријеме угоститељских објеката.

Нове мјере предложене су на период од 14 дана и биће достављене Влади ФБиХ на усвајање, наводи се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    18h 11m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    19h 16m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    12h 59m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    14h 5m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    22h 33m
    0