Prijedlog novog ublažavanja mjera u FBiH

01.06.2021. 17:37
0
IZVOR: SRNA

Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH predložio je danas da se broj ljudi koji se mogu okupljati u zatvorenom poveća na 50, a na otvorenom na 100.

S obzirom na trend pada broja oboljelih od kovida 19, Krizni štab je omogućio i organizovanje većih skupova uz posjedovanje negativnog antigenskog ili pi-si-ar testa ne starijeg od 48 časova, te uz potvrdu o prebolovanom virusu korona, ne starijom od šest mjeseci ili uz potvrdu o završenom vakcinisanju.

Na današnjoj sjednici je predloženo da se dozvoli održavanje profesionalnih sportskih takmičenja na otvorenom uz prisustvo gledalaca, uz uslove korištenja do 30 odsto kapaciteta stadiona, a ne više od 500 lica po tribini, saopšteno je iz Ministarstva zdravstva FBiH.

U saopštenju se navodi da osobe na tribinama ne smiju imati navijačke rekvizite, te da moraju nositi maske i držati distancu prilikom ulaska i izlaska sa stadiona.

Podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH pokazuju da je sedmodnevna zaraženost na nivou FBiH 14,5 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Predloženo je i da se dozvoli održavanje kongresa, konferencija i drugih edukativnih skupova, uz prisustvo maksimalno 100 osoba koje moraju imati negativan antigenski ili pi-si-ar test ne stariji od 48 časova ili potvrde o prebolovanom kovidu 19 i završenoj vakcinaciji.

Kantonalnim ministarstvima zdravstva biće upućena naredba da rade procjenu rizika i donose mjere u skladu s epidemiološkom situacijom, navodi se u saopštenju.

Predložena je i naredba kantonalnim kriznim štabovima da na osnovu epidemiološke procjene definišu način rada i radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

Nove mjere predložene su na period od 14 dana i biće dostavljene Vladi FBiH na usvajanje, navodi se u saopštenju.

Komentari 0
Povezane vijesti
U nedjelju molitveni pomen sahranjenim na groblju Rezakovina kod Visokog U nedjelju molitveni pomen sahranjenim na groblju Rezakovina kod Visokog
Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    21h 56m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    23h 29m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    19h 55m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    22h 8m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    12h 37m
    4