О остављеној беби брину се љекари и сестре

21.08.2019. 11:26
0
ИЗВОР: Srpska.info

Породиља (38) из Трговишта, која је у врањском породилишту на свијет доњела дјевојчицу и потом напустила породилиште без ње, како незванично сазнајемо, правдала се да је бебу оставила јер је у “лошој материјалној ситуацији”.

Мајка се породила природним путем, и то јој је седмо дијете.

У Здравственом центру Врање кажу да се мајка изјаснила да “не жели да преузме бебу по рођењу и да је носи са собом кући”, а према незваничним информацијама, правдала се економским разлозима и лошом материјалном ситуацијом.

Упркос томе, љекари се надају да ће се мајка предомислити и да ће доћи по своју дјевојчицу, а до тада су бригу о њој преузели они.

У породилишту у Врању кажу да су предузели све мјере које су потребне у оваквим ситуацијама, као и да их Центар за социјални рад из Трговишта свакодневно контактира, јер закон оставља могућност да се родитељи предомисле и преузму бебу.

Када родитељи оставе бебу у породилишту она ту остаје мјесец дана. Након тога, бебу пребацују на дјечије одјељење болнице, гдје остаје док Центар за социјални рад не нађе адекватно решење.

Соња Пријић, медицинска сестра на неонатологији и кума мале Марије, која брине о напуштеној беби, каже да се љекари углавном процијене када ће се родитељи вратити по дијете, а када неће, јер било је случајева да се предомисле.

– За судбине дјеце коју родитељи оставе, распитујемо се, са некима будемо и у контакту касније, јер се многи предомисле и дођу по њих – каже Пријићева.

Она још додаје и да се на крају радног дана тешко растаје од беба које родитељи оставе.

– Марија је добра и мирна беба, ријетко кад плаче, само кад је гладна. Мајка је није дојила – каже Пријићева.

Дали су јој име Марија јер је рођена на хришћански празник Блага Марија

Троје дјеце годишње буде остављено у врањском породилишту

У породилишту у Врању родитељи оставе по троје дјеце на годишњем нивоу, које преузимају центри за социјални рад и брину даље о њиховом смјештају.

Разлози су, како се правдају родитељи, а преносе љекари, најчешће економске природе.

Има, међутим, и оних гдје очеви мисле да дјеца нису њихова, или се мајке удају за другог, па желе после тога да се врате у стару породицу, која не жели туђе дијете.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Стигла Петра: Требињка Славица родила здраву дјевојчицу – шесто дијете по реду Стигла Петра: Требињка Славица родила здраву дјевојчицу – шесто дијете по реду
Прва жена у БиХ са трансплантираним срцем која је родила бебу Прва жена у БиХ са трансплантираним срцем која је родила бебу
Отац бебе која је испала након порођаја кажњен с 5.000 КМ због мита Отац бебе која је испала након порођаја кажњен с 5.000 КМ због мита
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    21h 44m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    21h 15m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    17h 31m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    13h 26m
    2
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    21h 38m
    0