О укидању дозволе за градњу МХЦ на Прачи на посебној сједници Скупштине

29.04.2020. 14:31
0
ИЗВОР: Катера

Одборници Скупштине општине Пале на данашњој сједници су одлучили да коначни закључак о томе да ли ће и на који начин бити обустављени радови на изградњи мини-хидроцентрале на ријеци Прачи, донесу на посебној сједници у наредних 15-30 дана.

Према ријечима начелника општине Бошка Југовића, најважније је да се нагласи да су одборници једногласно подржали закључак о стопирању свих радова на изградњи МХЦ на ријеци Прачи.

Југовић је рекао да је закључак, да начелник општине у наредних 30 спроведе поступак утврђивања свих околности и даљих радова на изградњи МХЦ на ријеци Прачи, био најбоље могући начин да се помире ставови опозиције и власти.

- Скупштина општине није орган који поништава одлуку о градњи, него Одјељење за урбанизам и стамбено-комуналне послове општине, односно начелник и извршна власт. Грађевинску дозволу у коначници поништава начелник општине и моје обећање да ћемо ту дозволу поништити и даље стоји - рекао је Југовић.

Он додаје да у поступку добијања грађевинске дозволе стоји низ других докумената, које ће општинска власт преиспитати и на крају донијети јединствен став по том питању.

Шеф Клуба одборника СНСД Дамјан Шкипина рекао је новинарима да имају у плану покретање иницијативе за измјену закона када је у питању субвенција за мини-хидроцентрале, јер тај проблем није само проблем Пала, већ и цијеле Републике Српске и БиХ.

- Наше мишљење је да, ако не буде те субвенције Владе, да неће бити толика заинтересованост за изградњу МХЦ и да ћемо на тај начин, већим дијелом ријешити тај проблем - каже Шкипина.

Шеф Клуба одборника ПДП Игор Тошић рекао је да је овај клуб на самом почетку подржао стопирање радова на изградњи МХЦ на ријеци Прачи, али је подсјетио новинаре да је дозволу за градњу 2017. године дао начелник општине.

Слика

- Самим тим, само он може да је поништи и нема разлога да се крије иза Скупштине општине, која није у надлежности да поништава такве акте и документе извршне власти. Рок од 30 дана да се привремено забрани градња личи на неку врсту куповине времена и ствара се утисак да се он извлачи из ове ситуације - каже Тошић.

Тошић додаје да су клубови ПДП и СДС захтијевали од начелника да се преиспитају информације о потенцијалној и могућој градњи других мини-хидроцентрала, попут информације да се на ријеци Бистрици на локалитету Радоњића планира градња МХЦ.

Он истиче да је важно зауставити градњу свих мини-хидроцентрала на подручју општине Пале и не дозволити даље угрожавање природе и природних потенцијала.

Представник Одбора МЗ Подграб за заштиту ријеке Праче Новица Короман рекао је новинарима да данашња одлука, коју је донијела Скупштина општине Пале, није био њихов став нити циљ.

- Наш став је врло јасан и прецизан, а то је трајно спријечити изградњу МХЦ у Врхпрачи, као и на осталим дијеловима водотока ријеке Праче, и пронаћи праве механизме на који начин ће се то радити - рекао је Короман.

Он је додао чланови овог Одбора не желе да проналазе начине како ће се то радити, већ да то треба да учини законодавна власт и општинска власт, која је бирана да рјешава такве проблеме.

- Сам број од 4.200 потписа чини скоро 20 одсто становништва општине Пале и сигурно је да је то необорив аргумент и један од разлога зашто је ова тачка дневног реда стављена на дневни ред СО Пале. Сигурно, да се ми сами нисмо организовали, да се ни власт не би сјетила да уопште расправља о овоме - каже Короман.

На данашњој сједници Скупштине општине Пале разматрано је о тренутној епидемиолошкој ситуацији на подручју општине Пале, а у вези са вирусом корона, као и изградњи и измјенама регулационог плана на Корану.

Такође, усвојена и измјена регулационих планова на локацији Шкобаљ и локацији Јахорина, везаној за градњу хотела "Јахорина". 

 

 

Новинар: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
Гусларско вече у Прачи Гусларско вече у Прачи
Марко Брезо из Праче најмлађи пчелар у БиХ (ФОТО) Марко Брезо из Праче најмлађи пчелар у БиХ (ФОТО)
Шљивић и Батлерова побједници такмичења у слалому Шљивић и Батлерова побједници такмичења у слалому
Најчитаније
  • ПУ Источно Сарајево: Ухапшен мушкарац због основа сумње да је мучио и убио пса
    16h 5m
    6
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 54m
    0
  • Погледајте како данас изгледа Црква Христа Спаситеља у Истанбулу која је претворена у џамију (ФОТО/ВИДЕО)
    12h 23m
    16
  • Фоча: Возило слетјело у корито Дрине, возач тешко повријеђен
    12h 10m
    0
  • Сокочанин вријеђао и пријетио малољетнику, друго лице га покушало физички напасти
    15h 32m
    2