O ukidanju dozvole za gradnju MHC na Prači na posebnoj sjednici Skupštine

29.04.2020. 14:31
0
IZVOR: Katera

Odbornici Skupštine opštine Pale na današnjoj sjednici su odlučili da konačni zaključak o tome da li će i na koji način biti obustavljeni radovi na izgradnji mini-hidrocentrale na rijeci Prači, donesu na posebnoj sjednici u narednih 15-30 dana.

Prema riječima načelnika opštine Boška Jugovića, najvažnije je da se naglasi da su odbornici jednoglasno podržali zaključak o stopiranju svih radova na izgradnji MHC na rijeci Prači.

Jugović je rekao da je zaključak, da načelnik opštine u narednih 30 sprovede postupak utvrđivanja svih okolnosti i daljih radova na izgradnji MHC na rijeci Prači, bio najbolje mogući način da se pomire stavovi opozicije i vlasti.

- Skupština opštine nije organ koji poništava odluku o gradnji, nego Odjeljenje za urbanizam i stambeno-komunalne poslove opštine, odnosno načelnik i izvršna vlast. Građevinsku dozvolu u konačnici poništava načelnik opštine i moje obećanje da ćemo tu dozvolu poništiti i dalje stoji - rekao je Jugović.

On dodaje da u postupku dobijanja građevinske dozvole stoji niz drugih dokumenata, koje će opštinska vlast preispitati i na kraju donijeti jedinstven stav po tom pitanju.

Šef Kluba odbornika SNSD Damjan Škipina rekao je novinarima da imaju u planu pokretanje inicijative za izmjenu zakona kada je u pitanju subvencija za mini-hidrocentrale, jer taj problem nije samo problem Pala, već i cijele Republike Srpske i BiH.

- Naše mišljenje je da, ako ne bude te subvencije Vlade, da neće biti tolika zainteresovanost za izgradnju MHC i da ćemo na taj način, većim dijelom riješiti taj problem - kaže Škipina.

Šef Kluba odbornika PDP Igor Tošić rekao je da je ovaj klub na samom početku podržao stopiranje radova na izgradnji MHC na rijeci Prači, ali je podsjetio novinare da je dozvolu za gradnju 2017. godine dao načelnik opštine.

Slika

- Samim tim, samo on može da je poništi i nema razloga da se krije iza Skupštine opštine, koja nije u nadležnosti da poništava takve akte i dokumente izvršne vlasti. Rok od 30 dana da se privremeno zabrani gradnja liči na neku vrstu kupovine vremena i stvara se utisak da se on izvlači iz ove situacije - kaže Tošić.

Tošić dodaje da su klubovi PDP i SDS zahtijevali od načelnika da se preispitaju informacije o potencijalnoj i mogućoj gradnji drugih mini-hidrocentrala, poput informacije da se na rijeci Bistrici na lokalitetu Radonjića planira gradnja MHC.

On ističe da je važno zaustaviti gradnju svih mini-hidrocentrala na području opštine Pale i ne dozvoliti dalje ugrožavanje prirode i prirodnih potencijala.

Predstavnik Odbora MZ Podgrab za zaštitu rijeke Prače Novica Koroman rekao je novinarima da današnja odluka, koju je donijela Skupština opštine Pale, nije bio njihov stav niti cilj.

- Naš stav je vrlo jasan i precizan, a to je trajno spriječiti izgradnju MHC u Vrhprači, kao i na ostalim dijelovima vodotoka rijeke Prače, i pronaći prave mehanizme na koji način će se to raditi - rekao je Koroman.

On je dodao članovi ovog Odbora ne žele da pronalaze načine kako će se to raditi, već da to treba da učini zakonodavna vlast i opštinska vlast, koja je birana da rješava takve probleme.

- Sam broj od 4.200 potpisa čini skoro 20 odsto stanovništva opštine Pale i sigurno je da je to neoboriv argument i jedan od razloga zašto je ova tačka dnevnog reda stavljena na dnevni red SO Pale. Sigurno, da se mi sami nismo organizovali, da se ni vlast ne bi sjetila da uopšte raspravlja o ovome - kaže Koroman.

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Pale razmatrano je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području opštine Pale, a u vezi sa virusom korona, kao i izgradnji i izmjenama regulacionog plana na Koranu.

Takođe, usvojena i izmjena regulacionih planova na lokaciji Škobalj i lokaciji Jahorina, vezanoj za gradnju hotela "Jahorina". 

 

 

Novinar: Miljan Rašević

Komentari 0
Povezane vijesti
Guslarsko veče u Prači Guslarsko veče u Prači
Marko Brezo iz Prače najmlađi pčelar u BiH (FOTO) Marko Brezo iz Prače najmlađi pčelar u BiH (FOTO)
Šljivić i Batlerova pobjednici takmičenja u slalomu Šljivić i Batlerova pobjednici takmičenja u slalomu
Najčitanije
  • PU Istočno Sarajevo: Uhapšen muškarac zbog osnova sumnje da je mučio i ubio psa
    18h 1m
    6
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    19h 50m
    0
  • Pogledajte kako danas izgleda Crkva Hrista Spasitelja u Istanbulu koja je pretvorena u džamiju (FOTO/VIDEO)
    14h 19m
    16
  • Foča: Vozilo sletjelo u korito Drine, vozač teško povrijeđen
    14h 6m
    0
  • Sokočanin vrijeđao i prijetio maloljetniku, drugo lice ga pokušalo fizički napasti
    17h 28m
    2