Oбављен бесплатан мамографски преглед 50 жена у Сокоцу

11.10.2024. 16:43
0
ИЗВОР: srna.rs

У Дому здравља на Сокоцу данас је 50 жена са подручја ове општине обавило бесплатне превентивне прегледе дојки мамографијом, рекао је Срни специјалиста опште хиругије Милорад Шупић.

Он је нагласио да ће снимке и налазе са прегледа жене накнадно добити на своје адресе.

Шупић је рекао да је циљ организовања превентивних прегледа подизање свијести код жена о предности раног откривања рака дојке, што даје већу могућност изљечења.

Пројекат се реализује поводом „Мјесеца борбе против рака дојке“, захваљујући сарадњи Удружења жена обољелих од рака дојке „ФеминИС“ и репродуктивних органа и Дома здравља на Сокоцу, а финансира га у БиХ Међународна организација „Тинк Пинк“.

Шупић је подсјетио да ће бесплатни мамографски прегледи дојки бити обављени и у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву од 14. до 24. октобра.

Директор соколачког Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ Адријана Станар је рекла Срни да је велики број жена са подручја општине изразио жељу да обави мамографски преглед, па су запослени у овој здравственој установи у сарадњи са Удружењем „ФеминИС“ утврдили термине за сваку од њих, чиме се избјегло дуго чекање.

Она је нагласила да су на овај преглед позване жене старије од 40 година које до сада нису нису радиле мамографију и које имају ризико-факторе.

Станарева је навела да је, осим мамографије, женама данас у Дому здравља мјерен крвни притисак и глукоза у крви.

Како је интересовање жена за овај превентивни преглед био огроман, она је изразила наду, да ће Дом здравља настојати да организује ову врсту превентивних прегледа уколико нађе финансијера.

Октобар је мјесец у којем се у свијету промовише борба против рака дојке и скреће пажње цијеле заједнице на брзо ширење овог обољења, те на више начина подиже свијест о значају превенције и раног откривања болести. 

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатни превентивни прегледи дојки од 14. до 24. октобра у Болници „Србија“ Бесплатни превентивни прегледи дојки од 14. до 24. октобра у Болници „Србија“
Јеремић: Превенција болести код здравих жена један од основних циљева Удружења „ФеминИС“ Јеремић: Превенција болести код здравих жена један од основних циљева Удружења „ФеминИС“
Сокочанину привремено одузето возило због кривотвореног броја шасије Сокочанину привремено одузето возило због кривотвореног броја шасије
Најчитаније
  • Преминула новинарка Зорица Кусмук
    7h 3m
    2
  • Угашена четири млада живота у БиХ
    9h 53m
    0
  • Ускоро почиње зимско рачунање времена – спавање сат дуже
    21h 37m
    1
  • Сраман чин: Црвени крст раздваја људе који су у социјалној потреби
    8h 21m
    2
  • Најављени прекиди електричне енергије у Источној Илиџи
    9h 13m
    0