Obavljen besplatan mamografski pregled 50 žena u Sokocu

11.10.2024. 16:43
0
IZVOR: srna.rs

U Domu zdravlja na Sokocu danas je 50 žena sa područja ove opštine obavilo besplatne preventivne preglede dojki mamografijom, rekao je Srni specijalista opšte hirugije Milorad Šupić.

On je naglasio da će snimke i nalaze sa pregleda žene naknadno dobiti na svoje adrese.

Šupić je rekao da je cilj organizovanja preventivnih pregleda podizanje svijesti kod žena o prednosti ranog otkrivanja raka dojke, što daje veću mogućnost izlječenja.

Projekat se realizuje povodom „Mjeseca borbe protiv raka dojke“, zahvaljujući saradnji Udruženja žena oboljelih od raka dojke „FeminIS“ i reproduktivnih organa i Doma zdravlja na Sokocu, a finansira ga u BiH Međunarodna organizacija „Tink Pink“.

Šupić je podsjetio da će besplatni mamografski pregledi dojki biti obavljeni i u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu od 14. do 24. oktobra.

Direktor sokolačkog Doma zdravlja „Dr Ljubomir Ćeranić“ Adrijana Stanar je rekla Srni da je veliki broj žena sa područja opštine izrazio želju da obavi mamografski pregled, pa su zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi u saradnji sa Udruženjem „FeminIS“ utvrdili termine za svaku od njih, čime se izbjeglo dugo čekanje.

Ona je naglasila da su na ovaj pregled pozvane žene starije od 40 godina koje do sada nisu nisu radile mamografiju i koje imaju riziko-faktore.

Stanareva je navela da je, osim mamografije, ženama danas u Domu zdravlja mjeren krvni pritisak i glukoza u krvi.

Kako je interesovanje žena za ovaj preventivni pregled bio ogroman, ona je izrazila nadu, da će Dom zdravlja nastojati da organizuje ovu vrstu preventivnih pregleda ukoliko nađe finansijera.

Oktobar je mjesec u kojem se u svijetu promoviše borba protiv raka dojke i skreće pažnje cijele zajednice na brzo širenje ovog oboljenja, te na više načina podiže svijest o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Besplatni preventivni pregledi dojki od 14. do 24. oktobra u Bolnici „Srbija“ Besplatni preventivni pregledi dojki od 14. do 24. oktobra u Bolnici „Srbija“
Jeremić: Prevencija bolesti kod zdravih žena jedan od osnovnih ciljeva Udruženja „FeminIS“ Jeremić: Prevencija bolesti kod zdravih žena jedan od osnovnih ciljeva Udruženja „FeminIS“
Sokočaninu privremeno oduzeto vozilo zbog krivotvorenog broja šasije Sokočaninu privremeno oduzeto vozilo zbog krivotvorenog broja šasije
Najčitanije
  • Preminula novinarka Zorica Kusmuk
    7h 3m
    2
  • Ugašena četiri mlada života u BiH
    9h 53m
    0
  • Uskoro počinje zimsko računanje vremena – spavanje sat duže
    21h 37m
    1
  • Sraman čin: Crveni krst razdvaja ljude koji su u socijalnoj potrebi
    8h 21m
    2
  • Najavljeni prekidi električne energije u Istočnoj Ilidži
    9h 13m
    0