Обезбиједити бољи проток информација и више укључити родитеље

04.10.2019. 13:19
0
ИЗВОР: СРНА

На данашњем састанку Форума за безбједност заједнице Источно Ново Сарајево закључено је да је, када је ријеч о безбједности ученика и вршњачком насиљу у школама, потребно обезбиједити бољи проток информација између свих фактора који се баве овом проблематиком, а у рјешавање проблема више укључити родитеље. 

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности у општини Источно Ново Сарајево Игор Ђокановић рекао је да су на данашњем састанку усвојили закључак да је потребно повећати комуникацију међу свим актерима који се баве безбједношћу дјеце. 

Он је нагласио да ће бољу размјена информација постићи формирањем школских тимова у којима ће бити стручни кадрови из Центра за социјални рад, Центра за ментално здравље, општине, директори школа и представници Министарства унутрашњих послова /МУП/, који ће се састајати једном мјесечно. 

Ђокановић каже да је један од закључака да је потребно више едуковати родитеље и ученике о опасностима од злоупотребе друштвених мрежа и кориштења опојних средстава. 

Директор Основне школе "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву Данијела Мрда рекла је новинарима да је ниво вршњачког насиља у овој школи сведен на минимум и истакла да је најважнија безбједност ученика, којих у овој школи има 1.030 у 46 одјељења. 

Она је додала да када дође до одређених несугласица међу вршњацима, у школи покушавају да их ријеше разговором са родитељима и ученицима, а ако не успију, онда информацију просљеђују Центру за социјални рад и Министарству унутрашњих послова /МУП/. 

Мрда је апеловала на медије да са посебном пажњом објављују информације када су у питању малољетници, те указала да се дјеца у овом систему поремећених вриједности не знају носити са недовољно каналисаним информацијама, због чега дође до злоупотребе друштвених мрежа, а неки проблеми се донесу и у школу. 

Према њеним ријечима, данашњи састанак сазван је на иницијативу МУП-а Републике Српске, да би сви заједно утицали на побољшање безбједности дјеце и остварили бољу сарадњу са родитељима, локалном заједницом, центрима за ментално здравље и социјални рад. 

Директор Средњошколског центра "28. јуни" Борис Брајовић оцијенио је да је задовољавајућа ситуација по питању безбједности ученика ове школе. 

Он је навео да је један од закључака данашњег Форума за безбједност да се осим школа и полиције, у све активности мало више укључе родитељи, да би се дошло до бољих резултата. 

 

Коментари 0
Повезане вијести
"Дани тикве“ у Источном Сарајеву 5. и 6. октобра "Дани тикве“ у Источном Сарајеву 5. и 6. октобра
Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове
Ученицама ОШ „Петар Петровић Његош“ друго мјесто на конкурсу поводом 170 година од рођења Михајла Пупина Ученицама ОШ „Петар Петровић Његош“ друго мјесто на конкурсу поводом 170 година од рођења ...
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    4h 34m
    0
  • Слани мафини
    13h 55m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 50m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 44m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    8h 13m
    3