Обиљежавање 22 године од бомбардовања РТС-а

23.04.2021. 09:11
0
ИЗВОР: СРНА

Данас се навршава 22 године од НАТО бомбардовања зграде Радио-телевизије Србије/РТС/, када је погинуло 16 радника те медијске куће.

НАТО је током ваздушних напада на СР Југославију, који су почели 24. марта 1999. године, мјесец дана касније - 23. априла у 2.06 часова бомбардовао зграду РТС-а у центру Београда.

Погинули су шминкер Јелица Мунитлак /27/, видео-миксер Ксенија Банковић/27/, техничар у размјени Дарко Стоименовски /25/, техничар у мастеру Небојша Стојановић /26/ и радник обезбјеђења Драгорад Драгојевић /27/.

Те вечери су погинули и електричар Драган Тасић /29/, камерман Александар Делетић /30/, техничар Славиша Стевановић /32/, дизајнер програма Синиша Медић /32/, техничар Иван Стукало /33/ и радник обезбјеђења Дејан Марковић /39/.

Погинули су и радник обезбјеђења Милан Јоксимовић /47/, техничар у мастеру Бранислав Јовановић /50/, прецизни механичар Милован Јанковић /59/, режисер програма Томислав Митровић /61/ и монтер Слободан Јонтић /54/.

У знак сјећања на погинуле, у Ташмајданском парку, код зграде РТС-а и споменика "Зашто?", породице и пријатељи страдалих сваке године постављају питање зашто су они погинули.

Међународна организација за људска права "Хјуман рајтс воч" (Human rights watch) је 2000. године саопштила да није било оправдања за бомбардовање телевизије, а и бројне друге међународне организаације и појединци имале су сличан став.

Бивши директор РТС-а Драгољуб Милановић је 2002. осуђен на 10 година затвора јер није поштовао наређење тадашње Савезне владе и људе и технику измјестио из објеката у Абердаревој и у Хиландарској улици.

До данас, нико од тадашњих одговорних у НАТО-у није одговарао за напад на РТС и убиство 16 људи.

Коментари 0
Повезане вијести
Дачић: Убица на полицију испалио укупно девет хитаца након чега је ликвидиран Дачић: Убица на полицију испалио укупно девет хитаца након чега је ликвидиран
У Бијељини ухапшена особа која се доводи у везу са убиством полицајца у Србији У Бијељини ухапшена особа која се доводи у везу са убиством полицајца у Србији
Душан Тадић се опростио од дреса Србије Душан Тадић се опростио од дреса Србије
Најчитаније
 • Битка за Рогатицу - Једна од највећих битки четника против Нијемаца и усташа (ВИДЕО)
  16h 33m
  13
 • Пуњене тиквице
  16h 6m
  0
 • Преминула једногодишња беба након што је отац заборавио у аутомобилу
  16h 26m
  0
 • Пад система и у БиХ
  14h 47m
  1
 • Лукић: Нема већег севапа него нахранити гладног (ВИДЕО)
  7h 14m
  12