Обиљежавање 30 година Ваздухопловства и Противваздушне одбране ВРС

26.05.2022. 08:30
0
ИЗВОР: srna.rs

На бањалучком аеродрому Маховљани сутра ће бити свечано обиљежено 30 година од формирања Ваздухопловства и Противваздушне одбране Војске Републике Српске, најављено је из Организационог одбора за обиљежавање овог јубилеја.

Из Организационог одбора за обиљежавање овог јубилеја свим ветеранима овог састава честитали су јубилеј и позвали их да присуствују свечаности на западном-војном дијелу аеродрома Маховљани.

Пуковник Милан Стојановић, један од чланова Организационог одбора, рекао је за Срну да је велики допринос ВиПВО у одбрани српског народа и стварању Републике Српске и да су били први који су ратовали са НАТО.

- Према обавјештајним подацима из команде НАТО у Бриселу и писању листа Вашингтон пост, ВиПВО је током НАТО агресије на Републику Српску укупно уништио 32 летјелице НАТО /авиона и хеликоптера/, од којих су неки пали у море или на територију земаља у окружењу - рекао је Стојановић.

Он је истакао да су ВиПВО посебан допринос дали у Операцији Војске Републике Српске "Коридор", операцији "Кисеоник" или "12 беба", као и непријатељским операцијама "Уна-95" и "Сана-95".

- Авијацијске јединице ВиПВО су током рата 1992-1995. извршиле 1.357 борбених летова - са 933 часа налета, а хеликоптерске јединице су извеле 516 борбених летова и уништиле 432 непријатељска циља, те више од 6.000 летова при којима су превезле 11.522 лица, од којих више од 80 одсто рањеника са првих линија сукоба, као и 924 тоне различитог терета - прецизирао је Стојановић.

Он је додао да је у току рата 1992-1995. године из ВиПВО погинуло 57 припадника, од којих 29 војника и 28 старјешина, напоменувши да се за још четири припадника овог вида Војске Републике Српске још ништа не зна.

Ваздухопловци са поносом истичу да су се све јединице и борци ВиПВО током рата у БиХ потпуно придржавали одредаба међународног ратног права и да ниједан припадник вида ВиПВО није оптужен пред Хашким трибуналом.

- Били смо и остали професионалци - нисмо гађали и уништавали цивилне објекте и колоне избјеглица, као неки на Петровачкој цести или на путу Нови Град-Приједор код Сводине - истичу ваздухопловци.

Коментари 0
Повезане вијести
Радник пао са зграде, тешко повријеђен Радник пао са зграде, тешко повријеђен
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    5h 38m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    12h 44m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    11h 11m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    6h 53m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    13h 3m
    0