Obilježavanje 30 godina Vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane VRS

26.05.2022. 08:30
0
IZVOR: srna.rs

Na banjalučkom aerodromu Mahovljani sutra će biti svečano obilježeno 30 godina od formiranja Vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane Vojske Republike Srpske, najavljeno je iz Organizacionog odbora za obilježavanje ovog jubileja.

Iz Organizacionog odbora za obilježavanje ovog jubileja svim veteranima ovog sastava čestitali su jubilej i pozvali ih da prisustvuju svečanosti na zapadnom-vojnom dijelu aerodroma Mahovljani.

Pukovnik Milan Stojanović, jedan od članova Organizacionog odbora, rekao je za Srnu da je veliki doprinos ViPVO u odbrani srpskog naroda i stvaranju Republike Srpske i da su bili prvi koji su ratovali sa NATO.

- Prema obavještajnim podacima iz komande NATO u Briselu i pisanju lista Vašington post, ViPVO je tokom NATO agresije na Republiku Srpsku ukupno uništio 32 letjelice NATO /aviona i helikoptera/, od kojih su neki pali u more ili na teritoriju zemalja u okruženju - rekao je Stojanović.

On je istakao da su ViPVO poseban doprinos dali u Operaciji Vojske Republike Srpske "Koridor", operaciji "Kiseonik" ili "12 beba", kao i neprijateljskim operacijama "Una-95" i "Sana-95".

- Avijacijske jedinice ViPVO su tokom rata 1992-1995. izvršile 1.357 borbenih letova - sa 933 časa naleta, a helikopterske jedinice su izvele 516 borbenih letova i uništile 432 neprijateljska cilja, te više od 6.000 letova pri kojima su prevezle 11.522 lica, od kojih više od 80 odsto ranjenika sa prvih linija sukoba, kao i 924 tone različitog tereta - precizirao je Stojanović.

On je dodao da je u toku rata 1992-1995. godine iz ViPVO poginulo 57 pripadnika, od kojih 29 vojnika i 28 starješina, napomenuvši da se za još četiri pripadnika ovog vida Vojske Republike Srpske još ništa ne zna.

Vazduhoplovci sa ponosom ističu da su se sve jedinice i borci ViPVO tokom rata u BiH potpuno pridržavali odredaba međunarodnog ratnog prava i da nijedan pripadnik vida ViPVO nije optužen pred Haškim tribunalom.

- Bili smo i ostali profesionalci - nismo gađali i uništavali civilne objekte i kolone izbjeglica, kao neki na Petrovačkoj cesti ili na putu Novi Grad-Prijedor kod Svodine - ističu vazduhoplovci.

Komentari 0
Povezane vijesti
Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    4h 11m
    0
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    6h 57m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    9h 37m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    6h 30m
    1
  • U rijeci Bojani pronađeno tijelo još jedne djevojčice
    21h 26m
    0