Обиљежавање 31 године од страдања Срба средњег Подриња; Патријарх Порфирије предводио литију

01.07.2023. 12:40
0
ИЗВОР: srna.rs

Званичници Републике Српске и Србије, делегације и представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата положили су данас вијенце код Спомен-крста на гробљу у Братунцу и одали почаст за 3.267 страдалих Срба у средњем Подрињу и Бирчу.

Вијенац је у име институција Републике Српске положио предсједник Републике Српске Милорад Додик у пратњи предсједника Народне скупштине Ненада Стевандића, премијера Радована Вишковића, изасланика српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Бошка Томића и министра рада и борачко-инвалидске заштите Данијела Егића.

На Спомен-крст вијенце су положили и делегација Србије у име предсједника Србије Александра Вучића и предсједника Скупштине Србије Владимира Орлић те амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов.

Цвијеће су положиле делегације посланика у Народној скупштини Српске, у Парламентаној скупштини БиХ, Владе Српске и министара у Савјету министара и српских представника у заједничким институцијама, чланови породица погинулих из регије Средњег Подриња и Бирча.

На Спомен-крст цвијеће су положиле и делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, јавних установа Српске, градова и општина Средњег Подриња и Бирча, делегације градова и општина Српске и Србије, Борачке организације Републике Српске и других невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те НОР-а.

Претходно је Његова светост патријарх српски Порфирије код Спомен-крста на братуначком гробљу служио парастос за страдале Србе.

Слика

Фото: srna.rs

Помен се даје свим српским жртвама из средњег Подриња и Бирча у Одбрамбено-отаџбинском рату, а организује се поводом 31 година од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.

Централно обиљежавање 31 године од страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу одржава се под слоганом "31 година, злочин без казне" у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Коментари 0
Повезане вијести
Мужјак из „породице Родић“ се из Африке вратио у Братунац Мужјак из „породице Родић“ се из Африке вратио у Братунац
Инжењер телекомуникација за столарским стругом Инжењер телекомуникација за столарским стругом
Потврђено присуство вируса афричке куге свиња Потврђено присуство вируса афричке куге свиња
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    15h 42m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    14h 37m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    9h 25m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    10h 31m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    18h 59m
    0