Обиљежавање 99 година од смрти Алексе Шантића

02.02.2023. 08:37
0
ИЗВОР: srna.rs

Данас ће бити обиљежено 99 година од смрти великог пјесника Алексе Шантића служењем парастоса и полагањем цвијећа на његовом гробу на православном гробљу Бјелушине у Мостару, саопштено је из Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“.

- Позивамо све заинтересоване Мостарце да нам се придруже и одају помен нашем великом пјеснику - саопштено је из „Просвјете“.

Обиљежавање 99 година од Шантићеве смрти у његовом родном Мостару Градски одбор СПКД „Просвјета“ организује заједно са Српском православном црквеном општином и Српским пјевачким и културно-умјетничким друштвом „Гусле“.

Алекса Шантић рођен је 27. маја 1868. године у Мостару, гдје је провео највећи дио свог живота. Шантић је највећа дјела стварао крајем 19. и почетком 20. вијека.

Шантић је аутор антологијских пјесама „Остајте овдје“, „Емина“, „Вече на шкољу“, „Не вјеруј“, „Претпразничко вече“, а његов пјеснички опус има више од 700 пјесама.

Своју највећу пјесничку зрелост Шантић је достигао између 1905. и 1910. године када су и настале његове најљепше пјесме.

Шантићева поезија је пуна снажних емоција, љубавне туге, али и бола и пркоса за социјално и национално обесправљен народ којем је и сам припадао.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Молићу Бога да свим народима у Мостару и Херцеговини да мир Патријарх Порфирије: Молићу Бога да свим народима у Мостару и Херцеговини да мир
Јак земљотрес погодио БиХ Јак земљотрес погодио БиХ
Патријарх Порфирије: Велики је благослов бити у Херцеговини Патријарх Порфирије: Велики је благослов бити у Херцеговини
Најчитаније
 • Погинуо директор Студентског дома у Фочи
  17h 35m
  0
 • Познато стање директора КПЗ Фоча: Више од 24 сата лежао повријеђен
  13h 55m
  0
 • Како је Милош Обреновић тјерао мушкарце да се жене
  3h 46m
  0
 • Божовић присуствовао литургији у Саборном храму Свете Тројице (ФОТО)
  22h 24m
  0
 • Џудо судија из Бањалуке спасао живот младој такмичарки на првенству Балкана
  22h 14m
  0