Обиљежавање 99 година од смрти Алексе Шантића

02.02.2023. 08:37
0
ИЗВОР: srna.rs

Данас ће бити обиљежено 99 година од смрти великог пјесника Алексе Шантића служењем парастоса и полагањем цвијећа на његовом гробу на православном гробљу Бјелушине у Мостару, саопштено је из Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“.

- Позивамо све заинтересоване Мостарце да нам се придруже и одају помен нашем великом пјеснику - саопштено је из „Просвјете“.

Обиљежавање 99 година од Шантићеве смрти у његовом родном Мостару Градски одбор СПКД „Просвјета“ организује заједно са Српском православном црквеном општином и Српским пјевачким и културно-умјетничким друштвом „Гусле“.

Алекса Шантић рођен је 27. маја 1868. године у Мостару, гдје је провео највећи дио свог живота. Шантић је највећа дјела стварао крајем 19. и почетком 20. вијека.

Шантић је аутор антологијских пјесама „Остајте овдје“, „Емина“, „Вече на шкољу“, „Не вјеруј“, „Претпразничко вече“, а његов пјеснички опус има више од 700 пјесама.

Своју највећу пјесничку зрелост Шантић је достигао између 1905. и 1910. године када су и настале његове најљепше пјесме.

Шантићева поезија је пуна снажних емоција, љубавне туге, али и бола и пркоса за социјално и национално обесправљен народ којем је и сам припадао.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица упокојења владике Николаја Велимировића Годишњица упокојења владике Николаја Велимировића
На данашњи дан умро нобеловац Иво Андрић На данашњи дан умро нобеловац Иво Андрић
Бјегунац скочио у Неретву, судски полицајац који је трчао за њим повријеђен Бјегунац скочио у Неретву, судски полицајац који је трчао за њим повријеђен
Најчитаније
 • Сокочанин ухапшен због убиства у покушају
  23h 46m
  0
 • Колико младенце у Српској данас кошта просјечна свадба
  22h 53m
  5
 • Дјечак на вјечној стражи: Прича о Споменку Гостићу и бесмислу рата
  19h 32m
  4
 • Три лица ушла у обиљежено минско поље, једно погинуло
  14h 59m
  1
 • Ученици и запослени ЈУ Средњошколског центра „Источна Илиџа“ у хуманој мисији (ФОТО)
  21h 56m
  0