Obilježavanje 99 godina od smrti Alekse Šantića

02.02.2023. 08:37
0
IZVOR: srna.rs

Danas će biti obilježeno 99 godina od smrti velikog pjesnika Alekse Šantića služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na njegovom grobu na pravoslavnom groblju Bjelušine u Mostaru, saopšteno je iz Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“.

- Pozivamo sve zainteresovane Mostarce da nam se pridruže i odaju pomen našem velikom pjesniku - saopšteno je iz „Prosvjete“.

Obilježavanje 99 godina od Šantićeve smrti u njegovom rodnom Mostaru Gradski odbor SPKD „Prosvjeta“ organizuje zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom i Srpskim pjevačkim i kulturno-umjetničkim društvom „Gusle“.

Aleksa Šantić rođen je 27. maja 1868. godine u Mostaru, gdje je proveo najveći dio svog života. Šantić je najveća djela stvarao krajem 19. i početkom 20. vijeka.

Šantić je autor antologijskih pjesama „Ostajte ovdje“, „Emina“, „Veče na školju“, „Ne vjeruj“, „Pretprazničko veče“, a njegov pjesnički opus ima više od 700 pjesama.

Svoju najveću pjesničku zrelost Šantić je dostigao između 1905. i 1910. godine kada su i nastale njegove najljepše pjesme.

Šantićeva poezija je puna snažnih emocija, ljubavne tuge, ali i bola i prkosa za socijalno i nacionalno obespravljen narod kojem je i sam pripadao.

Komentari 0
Povezane vijesti
Novo podrhtavanje tla: Zemljotres zatresao BiH Novo podrhtavanje tla: Zemljotres zatresao BiH
Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta
Četiri godine od smrti doktora Laze: Ilidža pamti svoje junake (FOTO) Četiri godine od smrti doktora Laze: Ilidža pamti svoje junake (FOTO)
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    9h 2m
    0
  • Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
    21h 2m
    7
  • Reli odnio sedam života, poginula i djevojčica
    22h 36m
    0
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    6h 31m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    5h 49m
    0