Обиљежавање Међународног дана медицинских сестара

12.05.2020. 09:38
0
ИЗВОР: Srna

Поводом Међународног дана медицинских сестара, представници Удружења медицинских сестара, техничара и бабица Републике Српске данас ће заинтересованим грађанима Бањалуке превентивно мјерити температуру, а планирано је и низ осталих активности.

Удружења грађанима ће мјерити температуру у периоду од 9.00 до 10.00 часова, док ће традиционални превентивни прегледи мјерења притиска, шећера у крви и слично ове године изостати због епидемије вируса корона.

Представници Удружења, Струковног синдиката медицинских сестара и техничара и Ресусцитационог савјета Републике Српске ће у 10.30 часова положити вијенац на гроб оснивача Удружења Нади Тришић на гробљу Свети Пантелија, те одржати помен преминулим колегиницама и колегама.

За 11.30 часова планирана је конференција за медије у Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске у сали за предавања, гдје ће у 12.00 часова бити одржана и свечана академија, најављено је из Удружења сестара, техничара и бабица Републике Српске.

Из Удружења наводе да је Свјетска здравствена организација ову годину прогласила међународном годином бабица и сестара.

Предсједник Удужења Живана Вуковић Костић рекла је да је рад медицинских сестара и бабица, и важна улога коју имају у одржавању свијета здравим, посебно видљива у периоду кризе узроковане новим вирусом корона.

- Медицинске сестре су у центру пажње, а широм планете ова трагична пандемија открива незамјенљив рад сестара коју сада посебно сви уочавају и признају - истакла је Костићева.

Она је додала да се ова професија суочава са низом проблем.

- Тјескобни су због бриге о болесним пацијентима, суочавају се са брзим измјенама болничких протокола, истовремено брину и за властито и здравље својих ближњих што представља додатни психолошки притисак. Рад у оваквим интензивним условима доводи до снажних емоционалних реакција, замора, тешкоћа са спавањем, социјалног повлачења, нарушених односа с колегама, сумње у властито знање и способности, те пропиткивање властитих одлука - навела је Костићева.

Она је додала да медицинским сестарама и здравственим радницима посао додатно отежавају лаици који се не придржавају мјера заштите и упутства стручњака, те на тај начин доводе у ризик себе и друге, као и они који шире непровјерене медицинске информације.

- Стога је на свима одговорност да помогну здравственом особљу поштујући препоруке, штитећи себе и друге, да се не шире дезинформације и паника - поручила је Костићева.

Према Свјетској здравственој организацији, навела је она, свијету је потребно још девет милиона медицинских сестара и бабица да би се до 2030. године досегла свеобухватна, универзална здравствена заштита.

- Ови извјештаји нам говоре да се налазимо у великој кризи за сестринску радну снагу - каже Костићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Допринос медицинских сестара и техничара непроцјењив Допринос медицинских сестара и техничара непроцјењив
Најчитаније
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    17h 27m
    7
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    22h 44m
    0
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    19h 27m
    3
  • Папратна њива: Служен парастос за жртве некажњеног злочина
    22h 31m
    1
  • Новаковић: Морамо изабрати људе који ће знати да воде нашу локалну заједницу
    23h 48m
    0