Обиљежавање Недјеље борбе против туберкулозе

13.09.2022. 12:17
0
ИЗВОР: katera.news

Црвени крст Републике Српске значајну пажњу посвећује здравственом просвјећивању становништва, посебно превенцији туберкулозе, те с тога сваке године, у периоду од 14. до 21. септембра обиљежава Недјељу борбе против туберкулозе.

Ова активност се реализује на нивоу цјелокупне организованости Црвеног крста Републике Српске с циљем указивања важности познавања симптома туберкулозе и начина превенције и лијечења.

Овогодишњи мото Недјеље борбе против туберкулозе гласи: „Инвестирајте у окончање туберкулозе. Спасите животе".

У току Недјеље борбе против туберкулозе општинске и градске организације Црвеног крста Републике Српске реализоваће низ различитих активности које су подијељене на здравствене, социјално-хуманитарне, хигијенско-епидемиолошке и еколошке и информативно-едукативне и промотивне активности.

Те активности се односе на организовање акција мјерења крвног притиска и нивоа шећера у крви, акције добровољног давалаштва крви, предавања у здравственим и образовним установама о личној хигијени и кућној њези, те посјете обољелим на одјељењима за плућне болести, стационарима и онима на кућном лијечењу.

Такође, волонтери и запослени у ООЦК/ГОЦК ће реализовати акције уређења животне средине, паркова, улица, дворишта, те вршити продају грађанских маркица.

Узимајући у обзир да је ТБ изљечива болест потребно је радити на информисању и едукацији опште популације о туберкулози, са посебним фокусом на маргинализоване и ризичне групе, што би у великој мјери помогло код превенције, контроле и лијечења TБ-a.

 

Коментари 0
Повезане вијести
На Палама подијељено 70 пакетића и плишаних меда у оквиру акције "По један медо за свако чедо" На Палама подијељено 70 пакетића и плишаних меда у оквиру акције "По један медо за свако ч...
Екипа ОШ ”Петар Петровић Његош” најбоља на општинском такмичењу Црвеног крста Екипа ОШ ”Петар Петровић Његош” најбоља на општинском такмичењу Црвеног крста
Ученици ОШ "Петар Петровић Његош" побједници такмичења Црвеног крста РС Ученици ОШ "Петар Петровић Његош" побједници такмичења Црвеног крста РС
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    11h 48m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    15h 12m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    10h 41m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    2h 18m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    13h 33m
    0