Obilježavanje Nedjelje borbe protiv tuberkuloze

13.09.2022. 12:17
0
IZVOR: katera.news

Crveni krst Republike Srpske značajnu pažnju posvećuje zdravstvenom prosvjećivanju stanovništva, posebno prevenciji tuberkuloze, te s toga svake godine, u periodu od 14. do 21. septembra obilježava Nedjelju borbe protiv tuberkuloze.

Ova aktivnost se realizuje na nivou cjelokupne organizovanosti Crvenog krsta Republike Srpske s ciljem ukazivanja važnosti poznavanja simptoma tuberkuloze i načina prevencije i liječenja.

Ovogodišnji moto Nedjelje borbe protiv tuberkuloze glasi: „Investirajte u okončanje tuberkuloze. Spasite živote".

U toku Nedjelje borbe protiv tuberkuloze opštinske i gradske organizacije Crvenog krsta Republike Srpske realizovaće niz različitih aktivnosti koje su podijeljene na zdravstvene, socijalno-humanitarne, higijensko-epidemiološke i ekološke i informativno-edukativne i promotivne aktivnosti.

Te aktivnosti se odnose na organizovanje akcija mjerenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, akcije dobrovoljnog davalaštva krvi, predavanja u zdravstvenim i obrazovnim ustanovama o ličnoj higijeni i kućnoj njezi, te posjete oboljelim na odjeljenjima za plućne bolesti, stacionarima i onima na kućnom liječenju.

Takođe, volonteri i zaposleni u OOCK/GOCK će realizovati akcije uređenja životne sredine, parkova, ulica, dvorišta, te vršiti prodaju građanskih markica.

Uzimajući u obzir da je TB izlječiva bolest potrebno je raditi na informisanju i edukaciji opšte populacije o tuberkulozi, sa posebnim fokusom na marginalizovane i rizične grupe, što bi u velikoj mjeri pomoglo kod prevencije, kontrole i liječenja TB-a.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Na Palama podijeljeno 70 paketića i plišanih meda u okviru akcije "Po jedan medo za svako čedo" Na Palama podijeljeno 70 paketića i plišanih meda u okviru akcije "Po jedan medo za svako č...
Ekipa OŠ ”Petar Petrović Njegoš” najbolja na opštinskom takmičenju Crvenog krsta Ekipa OŠ ”Petar Petrović Njegoš” najbolja na opštinskom takmičenju Crvenog krsta
Učenici OŠ "Petar Petrović Njegoš" pobjednici takmičenja Crvenog krsta RS Učenici OŠ "Petar Petrović Njegoš" pobjednici takmičenja Crvenog krsta RS
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    4h 40m
    9
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    3h 24m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    19h 37m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    15h 51m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    20h 43m
    0