Обиљежавање сјећања на страдања Срба Средњег Подриња и Бирча

31.05.2023. 21:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Централна манифестација обиљежавања сјећања на страдање више од 3.600 Срба из Средњег Подриња и Бирча биће одржана 1. јула на централном градском гробљу у Братунцу, у присуству Његове светости патријарха српског Порфирија и највиших званичника Републике Српске и представника Србије, рекао је предсједник Организационог одбора Лазар Продановић.

Продановић је рекао новинарима након састанка у Власеници да је Подриње, нажалост, имало трагичну прошлост, те да се одавањем почаст онима који су изгубили животе за одбрану Републике Српске може градити мирна, слободна и просперитетна будућност за све грађане Републике Српске.

Он је рекао да је изузетно важно да образовне институције, невладине организације, локалне заједнице и представници свих удружења, активно учествују у овом догађају.

- Свако ко има толико храбрости и опредјељења да поштује своје претке који су бранили Републику Српску, имаће увијек јасну визију њеног развоја и будућности - навео је Продановић, који је предсједник Организационог одбора за обиљежавање страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац изјавила је да је битно да сви који живе на подручју Подриња и Републике Српске знају шта се десило у Одбрамбено-отаџбинском рату, да се то може пренијети будућим покољењима.

- Не би било добро да се доведемо у ситуацију да се наши потомци питају због чега су гинули наши очеви, дједови и суграђани и да се бојим да бисмо, уколико будемо ћутали о томе, дошли у ситуацију да будемо маргинализовани или третирани као народ који је починио геноцид - навела је Граорац.

Она је додала да је важно знати шта се дешавало у прошлости.

- Долазим из крајева у којима су се десили страшни злочини у Другом свјетском рату и у нашем непосредном комшилуку, а, нажалост, ми нисмо били упознати са свим тим. Јасеновац нам је јако близу и ту су почињени велики злочини - навела је Граорац и подсјетила да је у Бањалуци у једном дану убијено 551 дијете без иједног испаљеног метка.

Она је додала да не би било добро да жртве које су поднесене у читавом Подрињу у протеклом рату буду заборављене, о чему треба више причати и едуковати оне који нису доживјели трагедију у протеклом рату.

Начелник Власенице Мирослав Краљевић изјавио је да је ово историјски и битан догађај за српски народ и да би манифестација требало да буде обиљежена на највишем нивоу.

- Да се види права слика страхота које су се дешавале деведесетих година на нашем простору - навео је Краљевић и позвао све грађане Републике Српске и Србије да дођу и поклоне се свим жртвама из протеклог рата, али из свих ратова у којима је страдао српски народ.

Организациони одбор за обиљежавање страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу чине Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, градоначелник Зворника, начелници општина Милићи, Власеница, Шековићи, Братунац, Сребреница и Осмаци, црквени намјесници из ових локалних заједница, представници Борачке организације и Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Данашњи састанак одржан је у порти храма Светих апостола Петра и Павла у Власеници, а наредни ће бити 12. јуна у Милићима.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу
Стари Брод – зелена гробница (ВИДЕО) Стари Брод – зелена гробница (ВИДЕО)
Сутра помен Србима убијеним у Старом Броду Сутра помен Србима убијеним у Старом Броду
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    16h 59m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    33m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    19h 42m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    14h 34m
    6
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    23h 27m
    0