Obilježavanje sjećanja na stradanja Srba Srednjeg Podrinja i Birča

31.05.2023. 21:15
0
IZVOR: srna.rs

Centralna manifestacija obilježavanja sjećanja na stradanje više od 3.600 Srba iz Srednjeg Podrinja i Birča biće održana 1. jula na centralnom gradskom groblju u Bratuncu, u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i najviših zvaničnika Republike Srpske i predstavnika Srbije, rekao je predsjednik Organizacionog odbora Lazar Prodanović.

Prodanović je rekao novinarima nakon sastanka u Vlasenici da je Podrinje, nažalost, imalo tragičnu prošlost, te da se odavanjem počast onima koji su izgubili živote za odbranu Republike Srpske može graditi mirna, slobodna i prosperitetna budućnost za sve građane Republike Srpske.

On je rekao da je izuzetno važno da obrazovne institucije, nevladine organizacije, lokalne zajednice i predstavnici svih udruženja, aktivno učestvuju u ovom događaju.

- Svako ko ima toliko hrabrosti i opredjeljenja da poštuje svoje pretke koji su branili Republiku Srpsku, imaće uvijek jasnu viziju njenog razvoja i budućnosti - naveo je Prodanović, koji je predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac izjavila je da je bitno da svi koji žive na području Podrinja i Republike Srpske znaju šta se desilo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, da se to može prenijeti budućim pokoljenjima.

- Ne bi bilo dobro da se dovedemo u situaciju da se naši potomci pitaju zbog čega su ginuli naši očevi, djedovi i sugrađani i da se bojim da bismo, ukoliko budemo ćutali o tome, došli u situaciju da budemo marginalizovani ili tretirani kao narod koji je počinio genocid - navela je Graorac.

Ona je dodala da je važno znati šta se dešavalo u prošlosti.

- Dolazim iz krajeva u kojima su se desili strašni zločini u Drugom svjetskom ratu i u našem neposrednom komšiluku, a, nažalost, mi nismo bili upoznati sa svim tim. Jasenovac nam je jako blizu i tu su počinjeni veliki zločini - navela je Graorac i podsjetila da je u Banjaluci u jednom danu ubijeno 551 dijete bez ijednog ispaljenog metka.

Ona je dodala da ne bi bilo dobro da žrtve koje su podnesene u čitavom Podrinju u proteklom ratu budu zaboravljene, o čemu treba više pričati i edukovati one koji nisu doživjeli tragediju u proteklom ratu.

Načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević izjavio je da je ovo istorijski i bitan događaj za srpski narod i da bi manifestacija trebalo da bude obilježena na najvišem nivou.

- Da se vidi prava slika strahota koje su se dešavale devedesetih godina na našem prostoru - naveo je Kraljević i pozvao sve građane Republike Srpske i Srbije da dođu i poklone se svim žrtvama iz proteklog rata, ali iz svih ratova u kojima je stradao srpski narod.

Organizacioni odbor za obilježavanje stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču čine Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, gradonačelnik Zvornika, načelnici opština Milići, Vlasenica, Šekovići, Bratunac, Srebrenica i Osmaci, crkveni namjesnici iz ovih lokalnih zajednica, predstavnici Boračke organizacije i Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Današnji sastanak održan je u porti hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Vlasenici, a naredni će biti 12. juna u Milićima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vozuća - simbol istorijskog stradanja i nestanka Srba sa vjekovnih ognjišta Vozuća - simbol istorijskog stradanja i nestanka Srba sa vjekovnih ognjišta
Godišnjica brutalnog ustaškog ubistva 150 nedužnih i srpskog slikara Save Šumanovića Godišnjica brutalnog ustaškog ubistva 150 nedužnih i srpskog slikara Save Šumanovića
Slavija protiv Podrinja traži prvu pobjedu Slavija protiv Podrinja traži prvu pobjedu
Najčitanije
 • Posljednji ispraćaj Dalibora Pljevaljčića
  12h 6m
  0
 • Obavještenje o prijemu zahtjeva kategorisanih boraca VRS na jedinstveni mjesečni borački dodatak
  13h 55m
  0
 • Aleksandra je pobijedila rak sa metastazama na sedam organa
  18h 37m
  1
 • Banjanin: Naučni rad objavljen u vrhunskom međunarodnom časopisu - dokaz da se u Istočnom Sarajevu školuju kvalitetni kadrovi
  16h 31m
  4
 • Sandri Savić potrebni dobrovoljni davaoci krvi na VMA
  8h 27m
  0