Обиљежен Дан и крсна слава Филозофског факултета

21.05.2024. 14:48
1
ИЗВОР: srna.rs

Дан и слава Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајево - Свети Јован Богослов обиљежени су данас у овој високошколској установи на Палама, а обред ломљења славског колача обавио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Миторполит Хризостом честитао је декану Владану Бартули, свим запосленима и студентима крсну славу, а радује га то што су изабрали Светог Јована Богослова као заштитника, јер је он био небески филозоф.

"Ово није само обред, него и молитва и благослов који ми призивамо на саму школу, на студенте, професоре на све сараднике да их Господ просвијетли и буду и они мудри као Свети Јован Богослов, те откривају нове тајне у својим научним истраживањима", рекао је митрополит Хризостом новинарима и додао да је задовољство доћи сваке године на ломљење славског колача за крсну славу.

Митрополит Хризостом је истакао да је веома битно да се слави успомена на Светога Јована Богослова који је теолошки филозоф који је открио највећу тајну и протумачио оно што је Свети пророк Мојсије на почетку Библије рекао: "У почетку створи Бог небо и земљу".

- Свети Јован Богослов је то протумачио управо на самом почетку свога Јеванђеља, тако да нам је драго да је Филозофски факултет изабрао за крсну славу свога патрона, небеског заштитника Светог Јована Богослова и што су декани и управа Факултета већ годинама уткали овај пут како би и будуће генерације имале једну стазу која дуго траје, јер је слављење небеског заштитника велика част и благослов Божији - поручио је владика Хризостом.

Према његовим ријечима, локалној заједници је драго што Филозофски факултет школује кадар и проноси све оно што треба да се зна о православљу, историји и језицима.

Декан Филозофског факултета Пале Владан Бартула рекао је да је данашња прослава крсне славе завршница манифестације "Дани Филозофског факултета", која је имала низ богатих садржаја.

Бартула каже да је част и задовољство што је владика Хризостом предводио обред ломљења славског колача заједно са свештеницима и у присуство бројних гостију, што показује да Филозофски факултет као институција има једну подршку и углед у друштву.

Он додаје да се на Факултету одвија квалитетан наставни процес, те да је у плану нови студијски програм који би био остварен у сарадњи са Универзитетом у Поатјеу из Француске.

Вјерском обреду и ломљењу славског колача присуствовало је свештенство Српске православне цркве, те бројни гости из јавног и политичког живота.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Pajo 21.05.2024. 22:12
  U kom svojstvu je na slavi "Milkus"? Ne znam ni da li je lektiru pročitao..
Повезане вијести
Мокро: Приликом претреса куће одузета пушка Мокро: Приликом претреса куће одузета пушка
Демос више није дио власти у Палама Демос више није дио власти у Палама
Међународни ФИБА 3×3 турнир у уличном баскету у Палама Међународни ФИБА 3×3 турнир у уличном баскету у Палама
Најчитаније
 • Стабилизује се снабдијевање струјом, стигло и образложење зашто је дошло до нестанка
  7h 46m
  0
 • Пожар на далеководу на граници Црне Горе и БиХ: Потребни хеликоптери?
  7h 3m
  0
 • Мокро: Приликом претреса куће одузета пушка
  12h 38m
  0
 • Стигло образложење зашто је дошло до нестанка струје
  5h 48m
  0
 • Велики пожар на Илиџи: Гори зграда
  5h 7m
  0