Obilježen Dan i krsna slava Filozofskog fakulteta

21.05.2024. 14:48
1
IZVOR: srna.rs

Dan i slava Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevo - Sveti Jovan Bogoslov obilježeni su danas u ovoj visokoškolskoj ustanovi na Palama, a obred lomljenja slavskog kolača obavio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Mitorpolit Hrizostom čestitao je dekanu Vladanu Bartuli, svim zaposlenima i studentima krsnu slavu, a raduje ga to što su izabrali Svetog Jovana Bogoslova kao zaštitnika, jer je on bio nebeski filozof.

"Ovo nije samo obred, nego i molitva i blagoslov koji mi prizivamo na samu školu, na studente, profesore na sve saradnike da ih Gospod prosvijetli i budu i oni mudri kao Sveti Jovan Bogoslov, te otkrivaju nove tajne u svojim naučnim istraživanjima", rekao je mitropolit Hrizostom novinarima i dodao da je zadovoljstvo doći svake godine na lomljenje slavskog kolača za krsnu slavu.

Mitropolit Hrizostom je istakao da je veoma bitno da se slavi uspomena na Svetoga Jovana Bogoslova koji je teološki filozof koji je otkrio najveću tajnu i protumačio ono što je Sveti prorok Mojsije na početku Biblije rekao: "U početku stvori Bog nebo i zemlju".

- Sveti Jovan Bogoslov je to protumačio upravo na samom početku svoga Jevanđelja, tako da nam je drago da je Filozofski fakultet izabrao za krsnu slavu svoga patrona, nebeskog zaštitnika Svetog Jovana Bogoslova i što su dekani i uprava Fakulteta već godinama utkali ovaj put kako bi i buduće generacije imale jednu stazu koja dugo traje, jer je slavljenje nebeskog zaštitnika velika čast i blagoslov Božiji - poručio je vladika Hrizostom.

Prema njegovim riječima, lokalnoj zajednici je drago što Filozofski fakultet školuje kadar i pronosi sve ono što treba da se zna o pravoslavlju, istoriji i jezicima.

Dekan Filozofskog fakulteta Pale Vladan Bartula rekao je da je današnja proslava krsne slave završnica manifestacije "Dani Filozofskog fakulteta", koja je imala niz bogatih sadržaja.

Bartula kaže da je čast i zadovoljstvo što je vladika Hrizostom predvodio obred lomljenja slavskog kolača zajedno sa sveštenicima i u prisustvo brojnih gostiju, što pokazuje da Filozofski fakultet kao institucija ima jednu podršku i ugled u društvu.

On dodaje da se na Fakultetu odvija kvalitetan nastavni proces, te da je u planu novi studijski program koji bi bio ostvaren u saradnji sa Univerzitetom u Poatjeu iz Francuske.

Vjerskom obredu i lomljenju slavskog kolača prisustvovalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, te brojni gosti iz javnog i političkog života.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Pajo 21.05.2024. 22:12
    U kom svojstvu je na slavi "Milkus"? Ne znam ni da li je lektiru pročitao..
Povezane vijesti
Obilježena slava Hrama Sabora Svetoga arhangela Gavrila u Palama Obilježena slava Hrama Sabora Svetoga arhangela Gavrila u Palama
Hram Sabora Svetoga arhangela Gavrila spomenik rađanja Srpske i biser Pala Hram Sabora Svetoga arhangela Gavrila spomenik rađanja Srpske i biser Pala
Prekid električne energije u Palama Prekid električne energije u Palama
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    6h 39m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    16h 38m
    0
  • Zemljotres u BiH
    8h 14m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    15h 35m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    10h 18m
    9