Obilježen Dan i krsna slava Filozofskog fakulteta

21.05.2024. 14:48
1
IZVOR: srna.rs

Dan i slava Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevo - Sveti Jovan Bogoslov obilježeni su danas u ovoj visokoškolskoj ustanovi na Palama, a obred lomljenja slavskog kolača obavio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Mitorpolit Hrizostom čestitao je dekanu Vladanu Bartuli, svim zaposlenima i studentima krsnu slavu, a raduje ga to što su izabrali Svetog Jovana Bogoslova kao zaštitnika, jer je on bio nebeski filozof.

"Ovo nije samo obred, nego i molitva i blagoslov koji mi prizivamo na samu školu, na studente, profesore na sve saradnike da ih Gospod prosvijetli i budu i oni mudri kao Sveti Jovan Bogoslov, te otkrivaju nove tajne u svojim naučnim istraživanjima", rekao je mitropolit Hrizostom novinarima i dodao da je zadovoljstvo doći svake godine na lomljenje slavskog kolača za krsnu slavu.

Mitropolit Hrizostom je istakao da je veoma bitno da se slavi uspomena na Svetoga Jovana Bogoslova koji je teološki filozof koji je otkrio najveću tajnu i protumačio ono što je Sveti prorok Mojsije na početku Biblije rekao: "U početku stvori Bog nebo i zemlju".

- Sveti Jovan Bogoslov je to protumačio upravo na samom početku svoga Jevanđelja, tako da nam je drago da je Filozofski fakultet izabrao za krsnu slavu svoga patrona, nebeskog zaštitnika Svetog Jovana Bogoslova i što su dekani i uprava Fakulteta već godinama utkali ovaj put kako bi i buduće generacije imale jednu stazu koja dugo traje, jer je slavljenje nebeskog zaštitnika velika čast i blagoslov Božiji - poručio je vladika Hrizostom.

Prema njegovim riječima, lokalnoj zajednici je drago što Filozofski fakultet školuje kadar i pronosi sve ono što treba da se zna o pravoslavlju, istoriji i jezicima.

Dekan Filozofskog fakulteta Pale Vladan Bartula rekao je da je današnja proslava krsne slave završnica manifestacije "Dani Filozofskog fakulteta", koja je imala niz bogatih sadržaja.

Bartula kaže da je čast i zadovoljstvo što je vladika Hrizostom predvodio obred lomljenja slavskog kolača zajedno sa sveštenicima i u prisustvo brojnih gostiju, što pokazuje da Filozofski fakultet kao institucija ima jednu podršku i ugled u društvu.

On dodaje da se na Fakultetu odvija kvalitetan nastavni proces, te da je u planu novi studijski program koji bi bio ostvaren u saradnji sa Univerzitetom u Poatjeu iz Francuske.

Vjerskom obredu i lomljenju slavskog kolača prisustvovalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, te brojni gosti iz javnog i političkog života.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Pajo 21.05.2024. 22:12
  U kom svojstvu je na slavi "Milkus"? Ne znam ni da li je lektiru pročitao..
Povezane vijesti
Uhapšen zbog pucnjave u Palama Uhapšen zbog pucnjave u Palama
Dejan Kojić kandidat DEMOS-a za načelnika opštine Pale Dejan Kojić kandidat DEMOS-a za načelnika opštine Pale
Milanko Cicović - ne uprlja srce mržnjom, a pokaza čojstvo i junaštvo Milanko Cicović - ne uprlja srce mržnjom, a pokaza čojstvo i junaštvo
Najčitanije
 • Uhapšen zbog pucnjave u Palama
  9h 53m
  0
 • Koncert Željka Samardžića večeras u sportskoj dvorani na Trgu Srbije
  9h 15m
  1
 • Marija Karađorđević, srpska kraljica koja zaslužuje poštovanje ravno svetici
  8h 33m
  2
 • Mošti Svete Tekle i Svetog Varnave na čelu današnje Spasovdanske litije u Istočnom Novom Sarajevu
  9h 44m
  1
 • Srbima na Žuči oteta zemlja u bescijenje
  22h 58m
  0