Обиљежен Дан несталих Срба Сарајева и Сарајевско-романијске регије

22.04.2023. 14:36
0
ИЗВОР: katera.news

Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сарајевско-романијске регије данас је полагањем вијенаца у Великом парку у Сарајеву и на спомен-костурници у Миљевићима обиљежила 22. април - Дан несталих лица српске националности Сарајева и Сарајевско-романијске регије.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сарајевско-романијске регије Милка Кокот рекла је да се и даље трага за 186 несталих у Сарајеву, док се на подручју Сарајевско-романијске регије трага за укупно 221 несталом особом.

- Посмртни остаци 396 особа су у спомен-костурници у Миљевићима, а у посљедњих мјесец дана пронађени су људи који су ексхумирани 1998. године, али су сада само дошли налази ДНК - рекла је она.

Кокотова је истакла да је процес тражења несталих Срба спор и лош, те да она још увијек трага за оцем и братом.

Према њеним ријечима, све породице несталих у Републици Српској прије 20 година дале ДНК, од када се чека на проналазак њихових најмилијих, али се још ништа не реализује.

Исидора Граорац, предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, истакла је да је незадовољна тиме да су чланови породица несталих под полицијском пратњом спроведени до Великог парка гдје су убијени резервисти ЈНА, наводећи да су такве ствари непотребне, нарочито када постоје ситуације да предсједници других држава слободно долазе и одликују јединице које су чиниле злочине над Србима.

Она се због тога пита како онда да се очекује да сутра ово мјесто обиљежи спомен-плочом или спомеником.

Слика

Фото: katera.news

Предсједник Организације за тражење погинулих бораца и несталих цивила из Брода Марко Грабовац нагласио је да се на простору Републике Српске и даље трага за 1.646 несталих на чијем проналаску се упорно ради.

- Радимо на проналаску гробница, али тужилаштво и судство не излазе на терене како бисмо пронашли посмртне остатке. Имамо сазнања да су поједине гробнице измјештене, тако да на начин на који они раде можда никада нећемо пронаћи нестале - навео је Грабовац.

Он је истакао да су породице несталих незадовољне радом институција на нивоу БиХ које нису задовољиле ни минимум онога што би требале како би се пронашле нестале особе.

- Највећа је несрећа што смо пристали да нас Институт за нестале БиХ преузме и он је само ишао нама на штету, и уколико се не искључимо из Института, имаћемо велике проблеме - наводи Грабовац.

Невенка Ђокановић, супруга несталог резервисте Стевана Ђокановића, навела је да су послије убиства у Великом парку до породице стилазе разне информације, али да никада нису пронађени његови посмртни остаци.

Ђокановићева је додала да је од осам убијених у овој групи нађен само Недељко Вујичић у Високом.

Јела Лаловић, сестра резервисте ЈНА Влајка Голубовића који је убијен у сарајевском Великом парку рекла је да је и даље поражавајуће то што послије 31. године и даље немају конкретну информацију гдје се налазе посмртни остаци убијених војника ЈНА.

- За тај злочин нико није осуђен, сви мирно шетају, а ми барем да можемо наћи посмртне остатке да сахранимо и да то буде неки вид олакшања - рекла је она.

Дан несталих лица српске националности на подручју Сарајева и Сарајевско-романијске регије обиљежава се 22. априла, када су убијена осморица припадника некадашње ЈНА, што је био први масовни нестанак Срба у Сарајеву у прошлом рату.

У Великом парку су 22. априла 1992. убијени Миливоје Лаловић, Ђорђе Бјелица, Зоран Марковић, Драгомир Ђерић, Стеван Ђокановић, Влајко Голубовић, Недељко Вујичић и Миладин Вукмановић.

За њихово убиство оптужени су командант Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драган Викић, те Јусуфа Пушина, Нермин Узуновић и Младена Човчић, али их је Суд БиХ крајем прошле године, након суђења, ослободио оптужби, што је изазвало оштре реакције у Републици Српској.

Коментари 0
Повезане вијести
Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
Промовисан роман аутора Горана Врачара у Источном Сарајеву Промовисан роман аутора Горана Врачара у Источном Сарајеву
Витомир Митрић: Језик луткарства је језик свих народа свијета Витомир Митрић: Језик луткарства је језик свих народа свијета
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 4m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 46m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 14m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 35m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 44m
    0