Обиљежен Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској

09.09.2020. 14:48
0
ИЗВОР: Катера

Парастосом у Храму свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима и полагањем цвијећа на споменику првим жртвама НАТО бомбардовања у некадашњем Српском Сарајеву, на мјесном гробљу Грлица, обиљежен је Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској.

Мајка првих жртава НАТО бомбардовања Мирјана Галинац изгубила је троје дјеце у размаку од 15 дана, два сина и кћерку. Син Радован погинуо је на ратишту, а Раденко и Радмила погинули су од НАТО бомбе, која је пала на њихово возило. Дан погибије Раденка и Радмиле, као једних од првих жртава НАТО агресије, одабран је као Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској.

Слика

Савјетник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Милан Торбица истакао је да је НАТО имао већ припремљене снаге, а да се само чекао повод и тај повод су сами нашли на Маркалама.

- Повод, по њима, за ово су Маркале 2. Замислите, 28. августа, а већ 30. августа се изводи тако опсежна операција, у којој учествује осам земаља, са 5.000 војника, 400 авиона, од чега 222 борбена, изводи 3.515 летова. То је немогуће испланирати за два дана. Ја сам ваздухопловни стручњак, генерал Војске Републике Српске, који зна шта је ваздуопловна операција – нагласио је Торбица.

Торбица закључује да су снаге већ биле припремљене, а да се само тражио повод, који су и сами нашли на Маркалама.

Слика

У тим нападима, који су трајали активно 14 дана, према евиденцији Центра за истраживање ратних злочина, каже Торбица, погинуло је 46 војника и 7 цивила, 98 војника и 21 цивил је рањен.

- Међутим, то не можемо рећи да је то број страдалих у овој операцији. Много већи број је страдао и још увијек и данас страда, због тога што су користили муницију са осиромашеним уранијумом, чије посљедице и дан данас осјетимо. На појединим подручјима гдје је било масовно бомбардовање, данас је четири пута веће обољење становништва од малигних болести, тако да се број не зна – рекао је Торбица.

Слика

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да су Маркале 2 измишљен случај, те су Срби поново неправедно оптужени за нешто што нису учинили.

- НАТО пакт је учинио и кривична дјела ратног злочина. Та дјела се огледају у томе да је користио муницију која је забрањено средство ратовања, да је употријебио прекомјерну силу. За оба та дјела, много Срба је оптужено потпуно неоправдано – казао је Савчић.

Он је такође додао да је чин дејства НАТО авијације по снагама Војске Републике Српске непријатељски акт. Ставио се на страну тадашњих наших непријатеља, у најтежем тренутку за Војску Републике Српске. Били смо нападнути вишеструко надмоћнијим непријатељем, и у живој сили и у убојним средствима. Због тога то не смијемо заборавити – нагласио је Савчић.

Слика

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је да је Град, у складу са договором од прошле године, са начелницима и представницима Министарства, одлучио да у буџету планира 50.000 КМ за израду пројекта и споменика који ће бити посвећен жртвама НАТО бомбардовања.

- Очекујемо да нам се и други придуже, односно и локалне заједнице које су биле директно погођене НАТО бомбардовањем, а и такође и од Владе Републике Српске. Мислим да је то један конкретан потез, очекујемо да нам се придруже и да, надам се, идуће године овај помен, ово сјећање, одржимо на мјесту гдје ће бити споменик. То ће бити једна од општина Града Источно Сарајево – истакао је Лучић.

Слика

Обиљежавању је присуствовала делегација Народне скупштине Републике Српске, коју чине потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић и народни посланици Мирослав Вујичић, Александар Главаш, Љубиша Крунић и Споменко Стојановић, најављено је из парламента.

Присуствовали су и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, представници борачких организација Сарајевско-романијске регије, те изасланик амбасадора Србије у БиХ. 

Према одлуци Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, која је донесена у 18. марта прошле године, као Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Српској одређен је 9. септембар.

Иницијатива за обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања покренута је у Андрићграду 26. августа 2018. године на приједлог Срне.

Коментари 0
Повезане вијести
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    23h 11m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    20h 46m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    6h 45m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    5h 12m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    7h 4m
    0