Obilježen Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj

09.09.2020. 14:48
0
IZVOR: Katera

Parastosom u Hramu sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima i polaganjem cvijeća na spomeniku prvim žrtvama NATO bombardovanja u nekadašnjem Srpskom Sarajevu, na mjesnom groblju Grlica, obilježen je Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj.

Majka prvih žrtava NATO bombardovanja Mirjana Galinac izgubila je troje djece u razmaku od 15 dana, dva sina i kćerku. Sin Radovan poginuo je na ratištu, a Radenko i Radmila poginuli su od NATO bombe, koja je pala na njihovo vozilo. Dan pogibije Radenka i Radmile, kao jednih od prvih žrtava NATO agresije, odabran je kao Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj.

Slika

Savjetnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Milan Torbica istakao je da je NATO imao već pripremljene snage, a da se samo čekao povod i taj povod su sami našli na Markalama.

- Povod, po njima, za ovo su Markale 2. Zamislite, 28. avgusta, a već 30. avgusta se izvodi tako opsežna operacija, u kojoj učestvuje osam zemalja, sa 5.000 vojnika, 400 aviona, od čega 222 borbena, izvodi 3.515 letova. To je nemoguće isplanirati za dva dana. Ja sam vazduhoplovni stručnjak, general Vojske Republike Srpske, koji zna šta je vazduoplovna operacija – naglasio je Torbica.

Torbica zaključuje da su snage već bile pripremljene, a da se samo tražio povod, koji su i sami našli na Markalama.

Slika

U tim napadima, koji su trajali aktivno 14 dana, prema evidenciji Centra za istraživanje ratnih zločina, kaže Torbica, poginulo je 46 vojnika i 7 civila, 98 vojnika i 21 civil je ranjen.

- Međutim, to ne možemo reći da je to broj stradalih u ovoj operaciji. Mnogo veći broj je stradao i još uvijek i danas strada, zbog toga što su koristili municiju sa osiromašenim uranijumom, čije posljedice i dan danas osjetimo. Na pojedinim područjima gdje je bilo masovno bombardovanje, danas je četiri puta veće oboljenje stanovništva od malignih bolesti, tako da se broj ne zna – rekao je Torbica.

Slika

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da su Markale 2 izmišljen slučaj, te su Srbi ponovo nepravedno optuženi za nešto što nisu učinili.

- NATO pakt je učinio i krivična djela ratnog zločina. Ta djela se ogledaju u tome da je koristio municiju koja je zabranjeno sredstvo ratovanja, da je upotrijebio prekomjernu silu. Za oba ta djela, mnogo Srba je optuženo potpuno neopravdano – kazao je Savčić.

On je takođe dodao da je čin dejstva NATO avijacije po snagama Vojske Republike Srpske neprijateljski akt. Stavio se na stranu tadašnjih naših neprijatelja, u najtežem trenutku za Vojsku Republike Srpske. Bili smo napadnuti višestruko nadmoćnijim neprijateljem, i u živoj sili i u ubojnim sredstvima. Zbog toga to ne smijemo zaboraviti – naglasio je Savčić.

Slika

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je da je Grad, u skladu sa dogovorom od prošle godine, sa načelnicima i predstavnicima Ministarstva, odlučio da u budžetu planira 50.000 KM za izradu projekta i spomenika koji će biti posvećen žrtvama NATO bombardovanja.

- Očekujemo da nam se i drugi priduže, odnosno i lokalne zajednice koje su bile direktno pogođene NATO bombardovanjem, a i takođe i od Vlade Republike Srpske. Mislim da je to jedan konkretan potez, očekujemo da nam se pridruže i da, nadam se, iduće godine ovaj pomen, ovo sjećanje, održimo na mjestu gdje će biti spomenik. To će biti jedna od opština Grada Istočno Sarajevo – istakao je Lučić.

Slika

Obilježavanju je prisustvovala delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, koju čine potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević i narodni poslanici Miroslav Vujičić, Aleksandar Glavaš, Ljubiša Krunić i Spomenko Stojanović, najavljeno je iz parlamenta.

Prisustvovali su i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, predstavnici boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije, te izaslanik ambasadora Srbije u BiH. 

Prema odluci Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, koja je donesena u 18. marta prošle godine, kao Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj određen je 9. septembar.

Inicijativa za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta 2018. godine na prijedlog Srne.

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA
Skrenuti pažnju javnosti na Parkinsonovu bolest Skrenuti pažnju javnosti na Parkinsonovu bolest
Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    22h 47m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    13h 17m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    12h 58m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    21h 40m
    0
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    1h 44m
    0