Обиљежен Дан Треће сарајевске пјешадијске бригаде

08.09.2024. 13:53
2
ИЗВОР: srna.rs

На Српском војничком спомен-гробљу Нови Зејтинлик на Сокоцу данас је, након литургије у Цркви Свете Петке, служен парастос за погинуле и преминуле припаднике Треће сарајевске пјешадијске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/ и положени вијенци поводом Дана ове јединице из чијих редова су животе за Српску дала 484 бораца.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је Срни да се са овог светог мјеста, на којем се евоцирају успомене на погинуле саборце, младим генерацијама шаље порука која је цијена плаћена за слободу и шта су српски борци дали у Одбрамбено-отаџбинском рату.

- Првенствено због наше погинуле браће данас имамо обавезу да градимо слогу и јединство у Републици Српској, јер морамо да будемо достојни тих људи, знајући да је Српска гарант опстанка српског народа на овим просторима - истакао је Остојић.

Он је нагласио да је Трећа сарајевска пјешадијска бригада све војне задатке успјешно извршила и да је имала више од 484 погинулих бораца, што довољно говори о храбрости, пожртвованости и заслугама ових људи за одбрану Републике Српске.

- Народ Сарајевско-романијске регије и Сарајева платио је двоструку жртву за Српску, када су са пушком бранили своја огњишта, гинули и били рањавани, а други пут када су морали да напусте вјековна огњишта - рекао је Остојић.

Предсједник удружења које баштини традицију Треће сарајевске бригаде Предраг Спајић рекао је Срни да је ова јединица ВРС, једна од специфичнијих јединица, формирана тек 1994. године од батаљона и бригада из Рајловца, Илијаша, Вогошће, са Кошева, Благовца, од дијела Друге романијске бригаде, односно батаљона Хреша и Средње.

- Изласком са одбрањених простора дали смо велики допринос у одбрани Републике Српске, и то је велика жртва свих нас - нагласио је Спајић.

Припадник Треће сарајевске пјешадијске бригаде Ненад Рајић, који је напустио своје одбрањено огњиште у Вогошћи и живот наставио на Сокоцу, каже да не заборавља све невоље најтежег ратишта у БиХ, јер је Вогошћа била везана са два прстена, односно окружења - један је Сарајево, а други средња Босна.

У минулом рату су му, каже, погинули брат и два стрица, и то је још једна тужна прича људи који су жртвовали све и напустили своја имања да би живјели на српској територији.

Код Централног спомен-крста на "Новом Зејтинлику" вијенце су положиле породице погинулих, те делегације Удружења Треће сарајевске бригаде, Борачке организације Републике Српске, борачких организација Бијељине, Сокоца и Источног Новог Сарајева, града Источно Сарајево, начелник општине Соколац Милован Бјелица, те представници Удружења "Пријатељи Илијаша".

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Анонимно 08.09.2024. 22:16
    Gospodjo, pročitajte tekst
  • Generic placeholder image
    Brana 08.09.2024. 19:25
    Nemogu da shvatim da nikada ne spomenete koševsku brigadu toje strašno sramvas bilo
Повезане вијести
Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
Сјећање на страдање српских бораца и цивила на Папратној њиви Сјећање на страдање српских бораца и цивила на Папратној њиви
Наточио гориво на пумпи и побјегао Наточио гориво на пумпи и побјегао
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 39m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 30m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 17m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 43m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 25m
    0