Обиљежена 31 година од формирања Осмог одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а Српске

10.06.2023. 14:35
0
ИЗВОР: srna.rs

У Источном Сарајеву данас је обиљежена 31 година од формирања Осмог одреда Специјалне бригаде полиције Илиџа МУП-а Републике Српске, кроз који је прошло око 270 припадника од којих је 18 погинуло, а 250 рањено у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Обиљежавању је присуствовао министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран, који је истакао да је МУП, као једна од првих институција, учествовао у стварању Српске и дао огроман допринос у Одбрамбено-отаџбинском рату и очувању Републике и њеној заштити након рата.

Каран је нагласио да данас поклањају дужну пажњу за 18 припадника Осмог одреда Специјалне бригаде полиције Илиџа који су положили животе за Републику Српску.

- Ово је прилика да одамо дужно признање и вјечну захвалност за 782 припадника МУП-а који су своје животе уградили у темеље Републике Српске. Они су нам подарили слободу, која се зове Република Српска, а ми данас штитећи Српску штитимо те темеље - рекао је Каран.

Каран је подсјетио да је 144 припадника Специјалне бригаде полиције положило живот за Републику Српску.

- Њихови темељи и животи су данас наша обавеза. Након Одбрамбено-отаџбинског рата 30 припадника МУП-а изгубило је живот обављајући службене послове, а стотине њих је тешко повријеђено у обављању својих службених послова - додао је Каран.

Слика

Фото: srna.rs

Он је истакао да је дуг и обавеза према свима њима да МУП настави да чува уставни поредак Републике Српске и безбједности и штити животе свих грађана и њихове имовине.

Ратни командант Осмог одреда Специјалне бригаде полиције Илиџа Бранислав Окука рекао је да је неопходно и даље његовати културу сјећања на дјело које је за собом оставила ова јединица.

- У посљедњих 10 година МУП Републике Српске то чини на много квалитетнији начин. Наша је обавеза да наставимо са тим дјеловањем и начином како да се односимо према онима који су нам подарили слободу - додао је Окука.

Замјеник команданта и предсједник Удружења бораца Осмог одреда Специјалне бригаде полиције Илиџа Душко Тешић истиче да се данашњим окупљањем одаје почаст погинулим борцима, али се истовремено шаље порука да је било исправно све што су припадници ове јединице урадили за вријеме рата.

- На овај начин свима око себе дајемо наду да ћемо чувати Републике Српске - рекао је Тешић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Радан Остојић рекао је да је велика заслуга овог одреда и читаве бригаде МУП-а која је дала огромне жртве за стварање Српске.

Он је истакао да је на свима задатак да се сачува Република Српска која је највећи историјски успјех и услов опстанка српског народа са лијеве обале ријеке Дрине.

- Дужни смо то према 20.000 гробова најбољих међу нама, као и према будућим генерацијама - додао је Остојић.

Некадашњи припадник Осмог одреда Специјалне бригаде полиције Илиџа Мирослав Филиповић указао је да је неопходно да се поведе више рачуна о статусу породица погинулих бораца, истакавши да и дан данас постоје дјеца погинулих припадника ове јединице која су незапослена.

- Био сам припадник Војске Републике Српске након чега сам се прикључио Осмом одреду Специјалне бригаде полиције, најелитнијем одреду који је прошао сва ратишта. Поштујемо традицију и окупљамо се сваког јуна да одамо пошту погинулима - рекао је Филиповић.

Парастос за погинуле припаднике Осмог одреда Специјалне бригаде полиције Илиџа служен је у цркви Светог Василија Острошког на Вељинама, а након тога су положени вијенци на спомен-обиљежје испред Полицијске станице Источно Ново Сарајево.

Коментари 0
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе
Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    20h 28m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    17h 57m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    12h 11m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    17h 15m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    8h 23m
    0