Обиљежена 31 година од пробоја коридора: Срцем извојевана слобода

25.06.2023. 14:14
2
ИЗВОР: glassrpske.com

Битка над биткама, најхуманија у Одбрамбено-отаџбинском рату, је пробој коридора за српски народ. И то ће се још дуго памтити јер храбра војничка срца не заслужују ништа мање.

Поручено је то са Дуге њиве, надомак Модриче, гдје је обиљежена 31 година од пробијање коридора у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Пробој коридора је, како је речено, била најхуманија и највећа акција војске и полиције.

Пуковник Мико Шкорић је подвукао да је ово била битка свих битака и пробој ка једној земљи на свијету која је разумјела Србе са ове стране Дрине.

Присјећајући се првих састанака и одлуке о пробоју коридора, нагласио је да су морали дјеловати.

- Војску Српске смо формирали у мају, а већ у јуну ударамо као да годинама постојимо. Имали смо срце, жељу, морал, јуришали. Коме среће да нас је то стално држало - рекао је Шкорић.

Ово је битка, додао је, која је кључна и која ће се спомињати.

- Мора се знати шта је било како би се могли одупријети свему што може да се деси - поручио је Шкорић.

Ово мјесто је, рекао је предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић, свето.

- Слава јунацима и нема им Бог душу прости - рекао је Остојић и додао да нису погријешили што су узели оружје у руке јер је смрт 12 беба у Бањалуци због недостатка кисеоника била јасна порука.

Да би Српска била очувана треба, додао је, исти морал и жеља као и прије три деценије.

- За Српску и српски народ мир је императив. Морамо је чувати зарад оних више од 20.000 погинулих и свих данашњих и будућих генерација - закључио је.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је нагласио да је слобода резултат ове битке.

- Данас обиљежавамо нашу велику побједу и нема побједе коју смо остварили кроз историју да није била и страдање, али ипак побједа вриједи онда када иза ње остану резултати, а резултат ове наше побједе је слобода коју смо добили - рекао је Додик у обраћању.

Он је истакао да је ово коридор који су српски борци пробијали и обиљежавали границе Републике Српске и додао да је Српска, која је требало да се повеже територијално са Србијом, била један од циљева Одбрамбено-отаџбинског рата.

Стевандић: Да нам више ниједан коридор не буде затворен

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да се обиљежавањем 31 година од пробоја Коридора кроз Посавину одаје почаст свим људима широм Српске који су положили животе у Одбрамбено-отаџбинском рату, али и показује снага и политичко јединство Републике Српске.

- Већ 31 годину ми се боримо и бранимо овај коридор иако је много покушаја да нам га  затворе и поремете односе са Србијом - рекао је Стевандић новинарима.

Он је додао да, упркос томе, Република Српска не само да брани овај коридор, него је отворила и нове коридоре у свијету и Европи.

- Са овог мјеста можемо да поручимо само да као народ припадамо јединственој политици, јединственом опредјељењу, да бранимо оно што смо створили и да нам ниједан коридор више не буде затворен - истакао је Стевандић.

На Дугој Њиви код Модриче данас је обиљена 31 година од пробоја коридора кроз Посавину, најсложеније и најзначајније војне операције у Одбрамбено-отаџбинском рату која је резултирала спајањем западног са источним дијелом Републике Српске и Србијом.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Strsljen 25.06.2023. 21:42
    Prastajte srpski sinovi koji poloziste svoje živote za RS sto ove lopurde danas drže političke govore. Kada ste ginuli oni su svercovali akciznu robu.
    Prastajte Mole vas vaši preživjeli saborci koji danas jedva preživljavaju.
  • Generic placeholder image
    Strašno 25.06.2023. 21:00
    Koliko dobrih ljudi pogibe a ovo smeće ljudsko Zoran Dunović polaže cvijeće i glumi oficira.
    FUJ!
Повезане вијести
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    6h 56m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    22h 26m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    21h 40m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    21h 57m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    9h 27m
    0