Обиљежена крсна слава Капеле видовданских хероја

12.10.2020. 17:56
0
ИЗВОР: Катера

Свештенство Митрополије дабробосанске данас је обиљежило обред ломљења славског колача и прославило крсну славу Капеле видовданских хероја на гробљу Светих арханђела Михајла и Гаврила у Сарајеву.

Прослави крсне славе ове године, због препорука и мјера одређених због ситуације у вези са вирусом корона, присуствовао је далеко мањи број вјерника и грађана. Прослави је присуствовао и предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић.

Подсјећамо, Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом освјештао је на данашњи дан 2019. године Капелу видовданских хероја, те тада рекао да је то историјски догађај и додао да је "данас храм у служби Бога и данашњег рода".

Он је тада рекао да је дан освештања прилика за сјећање на све оне који су заслужили да им буде подигнут овакав знаменити спомен-храм, али и на све оне који почивају на православном гробљу на Кошеву.

У крипти капеле су сахрањени сви чланови Младе Босне који су учествовали у Сарајевском атентату за које се знало гдје су умрли и гдје су сахрањени, осим Мухамеда Мехмедбашића, Цвјетка Поповића и Васе Чабриновића, који су умрли касније.

Кости видовданских хероја су након Првог свјетског рата 7. јула 1920. године пренесени и сахрањени у заједничкој гробници у Сарајеву да би тек 1939. године након што је завршена Капела видовданских хероја, њихове кости биле коначно положене у крипти капеле испод плоче са натписом што је уједно испод олтара који се налази са друге стране тог зида гдје су урезана имена младобосанаца.

У крипти капеле сахрањен је и архимандрит Венијамин Николиновић (1813–1916). На гробљу, близу капеле, сахрањени су и Стака Скендерова, Паулина Ирби и Глигорије Јефтановић.

У заједничкој гробници сахрањени су: Гаврило Принцип, Богдан Жерајић, Владимир Гаћиновић, Недељко Чабриновић, Данило Илић, Вељко Чубриловић, Неђо Керовић, Митар Керовић, Михајло Мишко Јовановић, Јаков Миловић, Трифко Грабеж и Марко Перин.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    8h 50m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 46m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    23h 30m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    21h 15m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    23h 36m
    0