Obilježena krsna slava Kapele vidovdanskih heroja

12.10.2020. 17:56
0
IZVOR: Katera

Sveštenstvo Mitropolije dabrobosanske danas je obilježilo obred lomljenja slavskog kolača i proslavilo krsnu slavu Kapele vidovdanskih heroja na groblju Svetih arhanđela Mihajla i Gavrila u Sarajevu.

Proslavi krsne slave ove godine, zbog preporuka i mjera određenih zbog situacije u vezi sa virusom korona, prisustvovao je daleko manji broj vjernika i građana. Proslavi je prisustvovao i predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić.

Podsjećamo, Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osvještao je na današnji dan 2019. godine Kapelu vidovdanskih heroja, te tada rekao da je to istorijski događaj i dodao da je "danas hram u službi Boga i današnjeg roda".

On je tada rekao da je dan osveštanja prilika za sjećanje na sve one koji su zaslužili da im bude podignut ovakav znameniti spomen-hram, ali i na sve one koji počivaju na pravoslavnom groblju na Koševu.

U kripti kapele su sahranjeni svi članovi Mlade Bosne koji su učestvovali u Sarajevskom atentatu za koje se znalo gdje su umrli i gdje su sahranjeni, osim Muhameda Mehmedbašića, Cvjetka Popovića i Vase Čabrinovića, koji su umrli kasnije.

Kosti vidovdanskih heroja su nakon Prvog svjetskog rata 7. jula 1920. godine preneseni i sahranjeni u zajedničkoj grobnici u Sarajevu da bi tek 1939. godine nakon što je završena Kapela vidovdanskih heroja, njihove kosti bile konačno položene u kripti kapele ispod ploče sa natpisom što je ujedno ispod oltara koji se nalazi sa druge strane tog zida gdje su urezana imena mladobosanaca.

U kripti kapele sahranjen je i arhimandrit Venijamin Nikolinović (1813–1916). Na groblju, blizu kapele, sahranjeni su i Staka Skenderova, Paulina Irbi i Gligorije Jeftanović.

U zajedničkoj grobnici sahranjeni su: Gavrilo Princip, Bogdan Žerajić, Vladimir Gaćinović, Nedeljko Čabrinović, Danilo Ilić, Veljko Čubrilović, Neđo Kerović, Mitar Kerović, Mihajlo Miško Jovanović, Jakov Milović, Trifko Grabež i Marko Perin.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Pioniri Slavije sigurni protiv Romanije Pioniri Slavije sigurni protiv Romanije
Dva automobila gorjela u Sarajevu Dva automobila gorjela u Sarajevu
Paljani prvaci Balkana u džiju-džicuu Paljani prvaci Balkana u džiju-džicuu
Najčitanije
  • Pogledajte kako danas izgleda Crkva Hrista Spasitelja u Istanbulu koja je pretvorena u džamiju (FOTO/VIDEO)
    20h 29m
    19
  • Foča: Vozilo sletjelo u korito Drine, vozač teško povrijeđen
    20h 16m
    0
  • Trebević postaje centar medicinskog turizma
    14h 26m
    0
  • Sokočanin vrijeđao i prijetio maloljetniku, drugo lice ga pokušalo fizički napasti
    23h 38m
    2
  • Vozaču borbenog vozila Vojske Srbije određen pritvor: U nesreći poginulo pet osoba, među kojima i troje djece
    20h 47m
    0