Обиљежена слава храма Светог великомученика Георгија

16.11.2020. 14:20
0
ИЗВОР: СРНА

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је данас у храму Светог великомученика Георгија у Источном Новом Сарајеву Свету архијерејску литургију поводом Ђурђица, славе храма.

Митрополит је у бесједи поручио православним вјерницима да им је примјер овог светитеља, који је трпио муке и страдања, показао да је мржњу побиједило хришћанство и љубав.

Он је истакао да су хришћани побједоносци над гријехом, безакоњем и неправдом која је чињена против обичних људи Римске империје само зато што су били хришћани.

- Нека је данас слава Богу за велики дар који имамо, а то је управо Свети Георгије, који нас увијек инспирише да будемо храбри, одлучни и свједоци његови у овоме простору и времену. То је данас веома изазовно за сваког човјека хришћанина, а посебно за сваког Србина на овим просторима, када морамо бити храбри и одлучни у свједочењу своје вјере и свог националног идентитета, цивилизације, језика и културе -  истакао је митрополит дабробосански.

Митрополит Хризостом навео је да сваког треба да храбри постојање свега што је народ наслиједио од великомученика Георгија и свих других светитеља, те да свој народ Свети Георгије утврђује и јача у истинском свједочењу вјере, прије свега Христа Господа и свега што је свето, племенито и награђујуће за сваког.

Упућујући честитке поводом славе храма, митроплит је рекао да је то и заједничка слава свих парохијана.

Земљиште на којем је саграђен Храм Светог великомученика Георгија у Миљевићима освештао је тадашњи епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије 2000. године, а темеље 2001. блаженопочивши митрополит дабробосански Николај.

Храм је модификована копија Старе цркве на Башчаршији у Сарајеву, а, осим централног олтара посвећеног Светом Георгију, има два споредна, који су посвећени Светом свештеномученику Петру Дабробосанском и Светом мученику Вукашину.

Коментари 0
Повезане вијести
Такмичење за најтврђе јаје у Цркви Светог Ђорђа у Миљевићима Такмичење за најтврђе јаје у Цркви Светог Ђорђа у Миљевићима
Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
Света тајна Јелеосвећења у Цркви Светог Георгија у Миљевићима Света тајна Јелеосвећења у Цркви Светог Георгија у Миљевићима
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 17m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 50m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 16m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 29m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 58m
    4